Къде отиват бежанците от Афганистан

Къде отиват бежанците от Афганистан Снимка: taskandpurpose.com

Говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците заяви, че "Няма ясен изход за тези, които може да са в опасност", тъй като талибаните разрешават само на хора с валидни визи да използват официалните гранични пунктове.

Няколко хиляди афганистанци са преминали в Пакистан и изглежда поне един граничен пункт е отворен, въпреки решението страната да затвори границата си с Афганистан, ако талибаните поемат властта.  

Няма точни данни за традиционно силната бежанска вълна към Иран, който през 2020 г. е приел 780 000 афганистанци. През юли Таджикистан заяви, че ще приеме до 100 000 афгански бежанци. Смята се, че около 1500 афганистанци са преминали границата с Узбекистан

САЩ не са обявили точен брой бежанци, които ще приемат. Президентът Байдън е одобрил $ 500 милиона за „неочаквани спешни бежански и миграционни нужди на бежанци, жертви на конфликти и други лица в риск в резултат на ситуацията в Афганистан, вкл. кандидати за специални имигрантски визи“. 

Канада заяви, че ще засели 20 000 афганистанци, предимно застрашени групи, включително правителствени служители и лидери на движения за човешките права. Същият брой обяви и Великобритания, в дългосрочна схема за 5000 души годишно, предимно жени,  деца и застрашени от талибаните религиозни и етнически малцинства.

Няколко държави от ЕС казват, че искат да избегнат повторение на мигрантската криза от 2015 г. Германия ще приеме афганистанци, но не е посочила брой. Канцлерът Ангела Меркел заяви, че нейното правителство е фокусирано върху гарантирането на сигурен престой на бежанците в съседни на Афганистан страни. 

Президентът Еманюел Макрон каза, че Франция ще "защити тези, които са в най-голяма опасност”, но смята, че Европа не може да поеме сама последствията от настоящата ситуация и трябва да се "защити от значителни вълни от нелегални мигранти" от Афганистан.

Австрия изключи възможността да приема афганистански бежанци и също предлага организиране на бежански центрове в съседни на Афганистан страни. Швейцария няма да приеме големи групи бежанци, пристигащи директно от Афганистан.

Австралия ще предложи 3000 хуманитарни визи на афганистанци. Междувременно, след като активисти по правата на човека и спортни звезди помогнаха за стартирането на извънредна спасителна мисия, страната ще приеме 50 афганистански спортисти със семействата им. Уникалната спасителна операция обаче не е успяла да осигури безопасен достъп до летището в Кабул. Там „хората се спасяват сами”, казва пред 7news.com през сълзи Ники Драйдън, олимпийска плувкиня, един от участниците в спасителната.

Днес на виртуална среща страните от G7 ще обсъждат условията за евакуация от Афганистан, както и парливия въпрос за признаването на талибанско правителство. Британският премиер Борис Джонсън призовава за използването „на всеки хуманитарен и дипломатически лост“ в защита на човешките права, вкл. увеличаване на хуманитарната помощ. Седморката ще се опита да въздейства на САЩ за удължаване на крайния срок за евакуация, 31 август. 

Президентът Джо Байдън ще реши в следващите 24 часа дали да опита да удължи престоя на войските в Афганистан, вкл. американските части, които контролират летището в Кабул – единственото функциониращо за момента в страната. 

Талибаните обаче предупредиха, че вероятността в страната да останат чужди сили след 31 август „ще има последствия”. В тази светлина, експерти и правителствени служби смятат, че договаряне на нов срок е малко вероятно. Въпреки това, съюзниците притискат Вашингтон да осигури време за евакуация на всички, които трябва и искат да напуснат Афганистан. 

Белият дом съобщи, че от от 14 август досега САЩ са съдействали за евакуацията на 48 000 души.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: