Талибаните бързо изоставиха имиджа на умереност, който се опитаха да внушат

Талибаните бързо изоставиха имиджа на умереност, който се опитаха да внушат Снимка: indianexpress.com

Образът на умерена толерантност, който талибанските командири се опитаха да покажат в първите си дни начело на новото емирство, се оказа с кратък живот, след като потушаването на демонстрация в Джалалабад остави по улиците на града поне трима убити и дузина ранени.

Според свидетели на кървавата баня, талибански бойци са открили огън по група жители, издигнали афганистанския трикольор, който талибаните замениха със знамето на новото емирство – бяло, като израз на лоялност към ислямската вяра, с черен надпис. Новата власт оправда действията си пред Reuters така: „Имаше група хора, заинтересовани да ни създадат проблеми и да се възползват от небрежността на политиките ни“.

Толерантността към медиите също не издържа дълго, въпреки изявлението на талибаните, че средствата за масова информация ще работят „независимо“ в новия халифат. Според Associated Press, журналисти от местните медии, които се опитали да снимат протестите в Джалалабад, също са станали обект на насилие. Шествия в подкрепа на афганистанския флаг и държавата, родена през 2001 г. и рухнала за броени дни 20 години по-късно, е имало и в други градове. 

В Кабул продължава изтеглянето на служители от дипломатическите мисии. Контролът над международното летище в столицата засега остава в ръцете на американски войници. Талибаните не крият, че искат всички сили на НАТО да напуснат страната възможно най-скоро. Британският посланик в Афганистан вчера предупреди, че международната общност има "дни, а не седмици", за да завърши евакуацията.

Освен политическата криза, Афганистан преминава през тежка икономическа и социална ситуация. Според ООН, страната изпада в хуманитарна катастрофа, след военния конфликт, разпадането на държавата, пандемията и драстичния спад на международната помощ. 

Към това се прибавят и проблемите на Централната банка на Афганистан, след като Вашингтон замрази нейни активи на стойност над € 8,1 милиарда, за да предотврати преминаването им в ръцете на талибаните. Това ще изстреля всички цени в страната нагоре и ще постави на сериозно изпитание способността на талибаните да управляват не само със силата на оръжието, но и в условията на мир, към който твърдят, че се стремят. Според Independent.co.uk обаче, новата власт допуска връщането на наказания като ампутация на крайници, замеряне с камъни и екзекуция.

Съставът на първото талибанско правителство все още не е известен, но ориентацията му е ясна – то ще бъде „ислямско“ и „приобщаващо“. Знак за това е и завръщането в страната на важни лидери на фундаменталистите. Някои от тях са се срещнали с бившия президент Хамид Карзай, за да обсъждат създаването на изпълнителна власт, която да постигне мир.

В кратко изявление външният министър на ОАЕ е потвърдил, че по "хуманитарни причини" в страната му се намира последният президент на Афганистан. Ашраф Гани избяга миналата неделя, един ден след като лично провери защитата на Кабул и заблуди международната общност и ужасеното население, че преговаря с талибаните за мирно прехвърляне на властта и създаване на „преходно правителство“. 

Междувременно, голяма част от цивилното население напира към летищата и границата с Пакистан, в стремежа си да напусне новият афганистански ислямски емират.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: