Невероятните възможности на човешкия организъм

Невероятните възможности на човешкия организъм Снимка: sciencealert.com

Силните горещини поставиха хората по света пред редица изпитания и ги накараха да мечтаят за зимата – но и прекомерният студ не е най-доброто време, въпреки някои случаи, които потърпевшите определят като чудо, а науката не може напълно да обясни.

Наскоро sciencealert.com припомни един необикновен случай от 1980 г. Рано в новогодишнатя сутрин в Минесота, Уоли Нелсън излиза от дома си и се препъва в тялото на своя приятелка, паднала само на няколко метра от прага на къщата му.  В последствие става ясно, че колата на 19-годишната Джийн Хилиард се повредила на път през нощта и тя тръгнала да търси помощ, паднала, ударила си главата и изпаднала в безсъзнание, а температурата навън била минус 30 градуса! Нелсън я открива измръзнала, „като дъска”, само няколко мехурчета излизали от носа ѝ.

Ако не е била бързата реакция на Нелсън, историята на Джейн Хилиард е могла да завърши зле и да не изправи медицината пред много въпроси без точни отговори. Медицината знае, че екстремната хипотермия не е непременно край на живота и това заключение е в основата на терапиите против замръзване. При контролирани условия понижаването на телесната температура може да забави метаболизма и да намали ненаситния му глад за кислород.

Когато попада в болницата,  телесната температура на Джийн Хилиард е едва 27 градуса, с 10 под нормалната. Очевидно е замръзнала, с пепеляво лице, твърди очи, а иглата на спринцовката не можела да пробие кожата ѝ. И само след няколко часа, затоплена с подгряващи подложки, Джийн Хилиард възвръща здравословното си състояние и малко по-късно през деня е изписана само с леки измръзвания по краката. За приятелите и семейството ѝ, нейното оцеляване е Божа работа. Но какво казва науката по въпроса? 

Лошата новина за тялото при ниски температури, е че водата при замръзване разширява обема си, може да набъбне и да разкъса органите. Някои животни са се адаптирали към това. Дълбоководната риба антарктическа черна перка произвежда гликопротеини като един вид естествен антифриз, а дървесната жаба превръща съдържанието на клетките си в нещо като сироп и заливайки тялото си с глюкоза, може да устои на замръзване и дехидратация. 

Реално е трудно да се каже със сигурност как точно е оцеляла Джийн Хилиард и дали в тялото ѝ има нещо уникално. Може би. Далеч по-важен въпрос е какво точно означава „замръзване“ в този случай. Макар и ниска, основната телесна температура на пострадалата била далеч над нулата. Има огромна разлика от състоянието, популярно като „измръзнал до кости” и замръзването на водата във вените. Джийн Хилиард явно е била в състояние на тежка хипотермия, със сковани мускули. Особено учудващо е състоянието на очите ѝ, които изглеждали като „стъклени и плътни”, но при студ тялото реагира, като затваря кръвоносните съдове близо до повърхността на тялото, за да поддържа функциите на органите.

За медицинския персонал, оказал се достатъчно упорит да изпробва своя и нейния късмет, случаят е щастлив, но вече 40 години неясен. А за любителите на научната фантастика историята на Джийн Хилиард и до днес е необятно поле за дискусии дали можем да се „замразим”  поне до следващия век.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: