В Китай се строи град за живот в екстремни условия

В Китай се строи град за живот в екстремни условия Снимка: Guallart Architects

В Китай ще се появи град на бъдещето, който ще бъде създаден, като се вземат предвид всички особености на живота в разгара на епидемия. С проектирането се занимава архитектурното бюро Guallart Architects. 

Сюнан ще бъде построен на 100 километра от Пекин. Той ще съчетава традиционно европейско оформление, модерни китайски високи сгради и селскостопански ландшафт.

Вече не можем да проектираме градове и сгради и да се преструваме, че нищо не се е случило (пандемията)“, коментират създателите.

На покривите на всички домове ще има парници, където ще се отглеждат хранителни продукти и в същото време ще се получава енергия от слънчеви панели. На първите етажи ще бъдат оборудвани споделени работни пространства, ще бъдат инсталирани 3D принтери и ще се организира рециклиране на отпадъци. Всяка сграда ще събира дъждовна вода и ще я пречиства до питейна.

Разработихме проекта по време на режима на самоизолация, когато целият ни екип работеше от вкъщи, и решихме да включим всички тези аспекти, които биха могли да подобрят живота ни в карантина“, казват архитектите.

Сградите ще бъдат издигнати върху дървени конструкции, с използване на дизайнерски технологии. В града ще има жилища, офиси, басейни, магазини, пазари за храни, детска градина, администрация, пожарна част и други обекти. Всеки участък на града ще бъде направен възможно най-функционален.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: