Швейцария ще улесни обмена на украинска валута в съответствие с ЕС

Швейцария ще улесни обмена на украинска валута в съответствие с ЕС Снимка: menafn.com

Решението ще позволи на украински бежанци със специален правен статут да обменят ограничено количество украински банкноти за швейцарски франкове.

Регламентът трябва да влезе в сила следващия понеделник, съобщава swissinfo.ch. Според оповестените вчера облекчения, швейцарското правителство разрешава на възрастни със статус на защита „S” да обменят еднократно сума до 10 000 гривни – равностойността на CHF 300 (€ 294) в избрани клонове на двете основни швейцарски банки, UBS и Credit Suisse.

Програмата е предложена от ЕС и вече се прилага в Германия, Холандия, Италия, Швеция и Белгия. Към тях се присъедини и Швейцария, след като финансовото министерство на страната се договори с двете най-големи търговски банки.

От февруари насам близо 56 000 души от Украйна са избягали в Швейцария, но редовно се сблъскват с отказа на швейцарските банки да обменят украинските гривни, които носят със себе си. Новото разпореждане ще промени донякъде това, още повече, че веднага след началото на бежанската вълна швейцарското правителство потвърди издаването на временни разрешение за пребиваване категория „S“ за хората, бягащи от войната в Украйна.

Този статут позволява на бежанците да живеят и работят в Швейцария и се издава първоначално за една година, с опция да бъде продължен. Разрешението е въведено през 90-те години на миналия век, като реакция на войната в Босна. Швейцария предложи подобна опция и след съветската инвазия в Унгария през 1956 г. и в Чехословакия през 1968 г.

Швейцарските медии, местната администрация и неправителствени организации подчертават гостоприемството от страна на десетките хиляди швейцарци, които приютиха с готовност украински бежанци в домовете си, особено избягали от войната жени и деца. 

Настаняването им се координира от Швейцарския съвет за бежанците (SRC), който стриктно проверява условията, предлагани от швейцарските граждани, вкл. криминалния им статус. Силно травмирани от войната украински бежанци не се настаняват в частни жилища, а в специално подготвени бази с осигурена психологическа помощ. 

Швейцарските домакинства трябва да предложат убежище на украинците поне за три месеца, а в идеалния случай – докато си намерят работа и могат да наемат жилище. Бежанците с разрешение „S“ имат право и на социални помощи от кантоните, в които са настанени. Същевременно местната администрация сама решава дали да подпомогне финансово и домакинствата, предложили убежище. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: