Психосоматика на наднорменото тегло

Психосоматика на наднорменото тегло Снимка: pixabay

Проблемът с наднорменото тегло не възниква за една нощ

Може би причините му се коренят в детството, а нашето здраве се основава на триединство.

Това са анатомия, „химия" и психосоматика. На какво трябва да обърнете внимание, за да поддържате здравето и формата си?

Тази информация може да бъде полезна за хора с наднормено тегло и за онези, които просто искат да избегнат затлъстяването.

Наднормено тегло и психосоматика

Всяко заболяване може да се разглежда от три страни.

   Основата на здравето е структурата (от какво сме направени) или, с други думи, анатомията.
   Химията е това, което „плава“ в нас (витамини, хормони, микроелементи, токсини).
   Психосоматичната страна.

Една от причините за наднорменото тегло е алчността. По-специално алчността за емоции. Сдържайки емоциите си, сълзите, не позволявате излишният кортизол да се изведе от организма. Ако хормонът кортизол се натрупва, той разрушава организма ни. Следователно трябва да давате воля на емоциите си.

Още една гледна точка. Експертите казват, че човешкото тяло помни всичко. Като се започне от момента, когато сперматозоидът се е съединил с яйцеклетката. Винаги има запис в ДНК. И тя помни всичко, което се е случило. Може би в даден момент (дори в детството или в утробата) вашият организъм е реагирал на липсата на хранителни вещества. И е започнал да трупа мазнини.

На какви показатели е полезно да се обърне внимание?

   Витамин D е естествен антидепресант. Той отговаря за радостта, енергичността, бодростта, доброто самочувствие. Гинеколозите го наричат „репродуктивен витамин“. Има благоприятен ефект върху половите хормони. Витамин D помага за изгаряне на мазнини.

   Инсулинът е хормон, чрез който глюкозата навлиза в клетката и от нея се произвежда АТФ. Това е енергия. Излишъкът от инсулин провокира клетъчното делене: мастните клетки, в матката, в млечните жлези. В резултат на това се образуват миома, кисти, брадавици, папиломи, старчески петна.
  

 Феритинът е маркер на запасите от желязо (Fe) в организма и възпалителен биомаркер.


   Холестерол. Два вида:
   Единият холестерол носи мазнини в клетките за тяхното изграждане.
   Другият холестерол премахва излишните мазнини от клетките и ги насочва към черния дроб.
   И двата вида холестерол са необходими на организма.
   Хемоглобинът е желязосъдържащ протеин, структурен компонент на еритроцитите. Хемоглобинът се свързва, като пренася молекули кислород в тъканите на тялото.

Общи препоръки

Здраве на лимфната система

   Важно е да увеличите количеството питейна вода, за да „ускорите" лимфната система. Практикувайте контрастен душ всеки ден.
   Извършвайте самомасаж от върховете на пръстите до гърдите и от главата до гърдите.
   Физически упражнения. Подходяща е всяка физическа активност: спорт, ходене, танци.

Психоемоционална нагласа

Това е важен елемент от хармоничното състояние на организма. Първата стъпка в изграждането на добро настроение е да помолите родителите си за прошка.

По материали на econet

Още по темата във

facebook