Екстремните горещини са само предупреждение за нещо по-тревожно

Екстремните горещини са само предупреждение за нещо по-тревожно Снимка: fundingnewsasia.com

Експертите са категорични, че в голяма степен горещините са резултат от безотговорното отношене на хората към околната среда и предупреждава, че човечеството има твърде малко време, за да промени това.

Докато страните от Средиземноморието се борят с последствята от ненормално горещото лято, сицилианската община Катенануова вече счупи 40-годишния европейски рекорд, когато в четвъртък термометрите отбелязаха 48.8°С. И това не е краят, предупреждават метеоролозите. При такова развитие на  климатичните промени предстоят още по-високи температури, пише Euronews.

Джанмария Санино, шефът на Лабораторията за моделиране на климатичните процеси (ENEA) казва: „Като експерт съм впечатлен от интензивността на последните екстремни явления във времето – всяка седмица нов рекорд. Климатолозите сме смаяни от скоростта, с която настъпват климатичните промени. Това, което виждаме сега, ни показва какво може да представлява кризата в климата към края на века. Според доклад на Междуправителствената група експерти по климатичните промени, имаме всичко на всичко 9 години, за да се опитаме да поправим нещата  и да ограничим последиците от кризата”.

На фона на смъртоносните пожари в Турция и Алжир и продължаващата вече 10 дни борба с огнената стихия в Гърция, в цяла Европа има предупреждения за опасно високи температури

„Възможните рсикове са увеличаване на такива горещи вълнии”, отбелязва експертът. „Те може да станат по-интензивни и да продължават повече от седмица или 10 дни, дори едни месец, а може  и по-дълго, ако говорим за Средиземноморието. И всяка вълна може да е с по-висока температура от предходната. Друг аспект като последствие от климатичните промени е повишаването на морското равнище”.

Което означава по-голяма вероятност от наводнения с мащаба на неотдавнашните, които през юли отнеха живота на десетки хора в Германия. 

Всички тези природни катаклизми са резултати от дейността на човека. Крайно време е да променим безотговорното отношение към околната среда, призовават експертите. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: