Уроци по търсене на храна

Уроци по търсене на храна Снимка: ab.mpg.dе

Находчивите австралийски папагали какаду се учат един друг как да вдигат капаците на контейнерите за боклук, за да търсят нещо за хапване

Животните често ни дават примери за рационално адаптиране към заобикалящите условия. Дали това е инстинкт, или съзнателно вземане на решения, науката се въздържа да каже, след като е отредила съзнателната дейност и умението да учим преди всичко за човешкия род. 

Сега за първи път международен екип от учени доказа, че емблематичният австралийски птичи вид, папагалът какаду с бледожълт гребен, може да учи, да демонстрира и да предава заучено поведение.

Всичко започнало с един видеоклип в забавено движение, който гражданин изпратил на учените преди няколко години. 

Камерата е уловила папагал-какаду да отваря контейнер за боклук, като използва човката и крака си, за да повдигне тежкия капак и да бръкне отстрани, за да порови в отпадъците за апетитни остатъци от храната на хората. Друга снимка пък показва двойка какадута в съвместно търсене на храна в контейнерите за отпъдаци.

Cockatoos have learned how to open wheelie bins.
Снимка - ab.mpg.dе

„Подобно на много австралийски птици, какадутата с бледожълти гребени са силни и често действат в група. Освен това са невероятно умни, упорити и са се приспособили блестящо към живота с хората", казва за 7news.com.au д-р Ричард Мейджър от Научния институт на австралийските музеи. 

„Демонстрацията, че умението да търсят храна по този начин не е генетично заложено, беше голямо предизвикателство”, допълва водещият автор на научния труд, д-р Барбара Клумп от Института за поведение на животните „Макс Планк”, Германия. Тъй като откритието е истинска научна сензация и определено води до много паралели, тя сравнява хората и представителите на животинското царство: „Децата са майстори в социалното обучение. От ранна възраст те копират умения от други деца и възрастни. Но примерите с животни, които се учат едно от друго на нови умения, са много редки."

Изследователите стартираха проучване, за да видят широко разпространено ли е това поведение, и до края на 2019 г. получиха подобни съобщения от жители от 44 области в Австралия.

Допълнителен анализ показа, че в близки съседни области заученото поведение се разпространява по-бързо, отколкото в по-отдалечените райони.

„Забелязахме, че птиците не отварят кофите за боклук по един и същи начин, а по-скоро използват различни техники. Това показва, че животните наистина са схванали модела на поведение от други свои събратя и го развиват в зависимост от местните условия“, каза Клумп.

Проучването ще продължи през пролетта, като изследователите се надяват да научат повече за „регионалните субкултури“ сред птиците.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: