Германската полиция: конфликтите у нас все по-често се решават с насилие

Германската полиция: конфликтите у нас все по-често се решават с насилие Снимка: rmx.news

Ако попаднете това лято на басейн в Германя, не забравяйте това заключение – или по-скоро предупреждение на най-големия полицейски синдикат в страната

Германия има стара и развита традиция в областта на плуването и откритите летни къпални. Горещите летни дни привличат милиони германци и гости на страната към многобройните плувни басейни, но с повишането на температурите изглежда пада прагът на толерантност и задръжки у плажуващите, развивайки истинска епидемия от сбивания.

Макар администрацията на басейните да твърди, че тези физически стълкновения са изолирани случаи,  статистиката сочи, че персоналът на летните къпални все по-често търси съдействието на полицията. Опасната тенденция продължава вече няколко години и това лято не прави изключение, превръщайки се едва ли не в ежедневие, отбелязва ВВС. 

През уикенда над 40 плажуващи в Манхайм се сбиха, един е ранен с нож. Басейн в Берлин в неделя следобед „се разписа” с меле от над 100 души. В понеделник полицията затвори басейна в берлинския квартал Панков, след бой на около 30 души срещу спасители. В сряда, след масов бой на водната пързалка десетки полицаи разчистиха и затвориха басейна в Нойкьолн – квартал в Берлин, който обикновено се слави с летни арт-инициативи на открито.

От полицията казват, че са загрижени и призовават за сигурност на къпалните. Медиите „правят заглавия” от опасните ръкопашни свади, дори Bild излезе със снимка от сбиване на първа страница и надпис „Тези хора вече нямат никакво уважение”.

Една след друга се роят и теории за причините зад стълкновенията. Според някои, това е просто „жега, алкохол и тълпи полуголи младежи”. Други определят басейните като „горещи социални точки”, често доминирани от „кланове” със съмнителна слава, свързани с две понятия – расизъм и мигранти.

Трети констатират по-широка промяна в традиционната германска култура на откритите басейни, посочвайки агресия и всякаква липсата на уважение към персонала и спасителите. На дневен ред излизат идеи за обща стратегия за бързо реагиране между полицията и служителите, а много басейни вече се обръщат към частни охранители, които налагат по-строги пропусквателни правила.

Така наречените "Freibads" (безплатни басейни), са олицетворение на германския идеал за социално равенство, здраве и свободно общуване, който се разви силно след 1945 г. и действително събира много широк и пъстър социален кръг. За реда в този социален микс се грижеха „Bademeisters“ – персоналът на къпалните, но вече признават, че за безсилни. 

Германското общество днес по-малко от всякога признава авторитети, казват социални анализатори. Социалните психолози подчертават, че поведението, известно като добро възпитание, изглежда вече е старомоден стил в отношенията и процесът далеч не е приоритет на басейните, а може да се открие в семейството, в училището, на футболните мачове - и то не само в Германия

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: