Жените смятат, че мъжете с маски са по-привлекателни

Жените смятат, че   мъжете с маски са по-привлекателни Снимка: latrobe.edu.au

Такова е заключението на екип британски учени от университета в Кардиф

Те са провели първото от поредицата проучвания за поведенческите промени в резултат на пандемията и са установили, че жените изпитват по-силна симпатия и привличане към мъжe, чиито лица са частично скрити от маска.

Резултатите от изследването, публикувано в списание Cognitive Research: Principles and Implications, са в рязък контраст с това, което се смяташе преди пандемията - че маските са прерогатив на болните. 

„Нашето проучване показва, че пандемията е променила начина, по който възприемаме хората, които носят маски. Когато видим някого с маска, ние вече не мислим, че този човек е болен и че трябва да го избягваме", казва д-р Майкъл Луис, експерт по психология на лицеизраза и един от водещите учени в изследването.

Проучването е проведено през февруари 2021 г., седем месеца след като маските станаха задължителни в Обединеното кралство. Участничките - 43 жени на възраст между 18 и 24 години, са имали задачата да оценят по 160 снимки на мъжки лица в три варианта: без маска, с най-популярните светлосини или хирургически маски, и снимки, на които долната половина от лицата били покрити с черна хартия.

След анализа на близо 7000 отговора, „Резултатите показват, че лицата се считат за по-привлекателни, когато са покрити с хирургическа маска“, казва д-р Луис. Според него това може да се дължи на факта, че сме свикнали здравните работници да носят светлосини маски и сега ги свързваме с хора от здравните служби. В период, когато се чувстваме уязвими, медицинската маска вероятно действа успокояващо поне на жените, настройва ги по-позитивно към този, който я носи и ги кара да изпитват симпатия към него като към човек, загрижен за другите. 

Учените са установили също, че и самите мъже често се чувстват по-привлекателни с маска – може би заради удобството да скрият някои нежелани черти от лицето си. 

Макар и наложени като противоепидемична мярка, възможно е също така мъжете с маски да напомнят на дамите за романтичните рицари-разбойници тип „Робин Худ”, които често са прикривали лицата си с пъстри кърпи и шалове, обикновено дарени им от техните любими.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: