Как почиват руснаците след близо две години пандемия

Как почиват руснаците след близо две години пандемия Снимка: shropshirestar.com

Мислите, че съседът или колегата ви е приличен човек, но ако разберете какви ги върши през отпуската, ще промените мнението си, казва проучване, публикувано от РИА „Новости”.

Изследването е фокусирано върху статистиката от туристическия сезон, тъй като тези данни са много по-достъпни, отколкото примерите за домашното поведение на руснаците. Освен това, поведенческите промени в обществена среда се проявяват най-вече през отпуските, тъй като натовареното ежедневие в условията на пандемията в по-голяма или по-малка степен е моделирано от рестрикциите в бита и трудовата дейност.

Както сочат полицейските доклади, за разлика от минали сезони, този път отпускарските развлечения все по-често се приближават до действия, обект на Наказателния кодекс. Данните показват, че в сравнение с 2019 г. правонарушенията в туристическите места в Русия са нараснали с 34%, а в хотелите – с 69%.

Топ-позицията държат шумните и разрушителни партита в хотелите, следвани от „бягане с препятствия” заради неплатени сметки в ресторантите и „борба свободен стил” при пиянски сбивания

Изследването показва и някои регионални спецификации. Гостите на Санкт Петербург например, най-често рушат ресторанти. В Москва и Нижни Новгород са заловени най-много туристи, опитали се да крадат. Криминалната хроника в Ярославл изобилства от туристически опити за нощни набези в затворени гастрономи, с цел снабдяване с напитки и мезета. Казан е „първенец” в хулиганските прояви най-често в кафенета, ресторанти и магазини. А в Краснодар пийналите гости на града най-често са решавали с юмрючни сблъсъци споровете си с обслужващия персонал и местното гражданство.

Новото за сезона е, че провинилите се все по-често са хора с прилично поведение, без подобни прояви в миналото си. Най-честа арена на "богатирските" прояви са барове, клубове, кафенета и ресторанти (25% от всички случаи), следвани от гастрономите (21%) и нехранителните магазини (19%).

Статистиката се ограничава с данни от Русия и не включва примери за поведението на руските туристи в чужбина. Но в предпандемични времена чуждестранните медии не веднъж са посочвали случаи, в които на руски туристи е оказана спешна помощ, най-вече защото не са се съобразили с ясно оповестените правила за безопасност напр. при плуване, гмуркане, сърфиране, морски риболов и пр.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: