Тома Белев: Министърът на околната среда и водите ще е ключов

Тома Белев: Министърът на околната среда и водите ще е ключов Снимка: БНР

На работна среща вчера бяха обсъдени възможностите за трайно решаване на казуса със заменките по морето

Липсата на министерство, което да е отговорно за опазването на околната среда и водите, в предложения от първата политическа сила „Има такъв народ” кабинет озадачи както избирателите и еколозите, така и политиците.  

Министърът на околната среда и водите ще е ключов, заяви пред БНР Тома Белев, природозащитник, лесовъд и кандидат за народен представител от „Демократична България”. По думите му опазването на околната среда показва пътя за развитие на една икономика и на обществото като цяло, а не касае само горите, водите, плажовете и замърсяването.   

Вчера, 15 юли, беше проведена работна среща на тема „Защита на обществения интерес и природата в казуса със заменките на гори”. Целта на срещата беше търсенето на работещи решения за изпълнение на решението на ЕК, така че да бъде защитен в най-голяма степен общественият интерес, а природата - опазена. Според природозащитниците държавата губи милиони от скандалните заменки на атрактивни гори, които продаде на ниски цени на неслучайни хора. Брюксел оцени това като незаконна държавна помощ, а преди две години агроведомството се закани да си върне 80 милиона. 132 са заменките, за които ЕК иска действие. За пет има положително решение. За момента обаче нищо не се случва в тази посока.  

„Ние много често говорим за заменки на гори, но пропускаме заменките на земеделски земи и продажбата на гори на ниски цени”, подчерта Белев. При заменките на гори говорим за 33 хиляди декара, при всички останали, още 7 вида разпоредителни сделки – за няколкостотин хиляди декара, уточни той. Експертът даде пример с промени в закона, които са позволили плажовете на Шкорпиловци да се оценят на 18 стотинки за квадратен метър. 

Трябва да се въведат много ясни правила за всички подобни сделки, които са извършвани с близки приятелски фирми на цени смешни. Говорим за 18 стотинки… Нали разбирате каква подигравка е с цялото ни общество, че някой може да с купи един декар дюни за 100 лева? Това е подигравка. Всички тези имоти да се забрани да се застрояват. Завинаги. Още повече че те са ги купували като земеделски земи, като гори, с цел да развиват земеделие, с цел да развиват горско стопанство. Никой не им е обещавал, че те ще успяват да ги строят. Тъй че това нещо да се забрани, да се премахне действащата в момента предпазна клауза за тези имоти“, каза още Белев.  

Той поясни, че при земеделските земи и горите има срок на действие за промяна на предназначението, но за старите територии от горите, които са предвидени за урбанизация, няма срок. 

Бъдещи депутати ще внесат предложение за разрешаване веднъж завинаги на проблема със заменките, съобщи Тома Белев след вчерашната дискусия с участието на новоизбрани народни представители. „Вече има избран лесовъд. Горските сме най-чувствителни на темата „заменки“, защото това беше едно ограбване на най-интересните гори, на горите с най-голям рекреационен потенциал, които имат най-голямо значение за биологичното разнообразие. Лесовъдите не заменяха“, каза Тома Белев и изрази надежда избраният народен представител от Перник Зорница Стратиева да внесе законопроект, който по думите му „да върне тези гори обратно като гори, каквито са и в момента, за да не загубим ние като общество“.

Заменките бяха подготвени по време на правителството НДСВ, припомни природозащитникът. Те са типичен пример за късата политическа памет, която има народът.  

Те се зародиха там, те бяха измислени тогава, бяха променени законите там, бяха направени такива таблици за оценки, че да бъдат приятелски и беше ограничен достъпът. Част от това, което виждаме по Черноморското крайбрежие като успешни и или неуспешни проекти, беше зародено тогава. Примерно никой няма право да започне да проектира голф игрище върху държавни горски територии, но някои хора го направиха и държавата не се възпротиви.“ 

Според Белев министърът на околната среда в някои отношения има по-големи правомощия дори от премиера. Той припомни, че с тенденцията за „позеленяване” на Европа това министерство ще придобива все по-ключово значение. По думите му постът изисква сериозна експертиза и познаване на нормата и закона, както и проследяване на генезиса на проблемите във времето, тъй като голяма част от тях са получили своето развитие именно заради бездействието на институцията през годините и непознаването на нормативната база и нейните възможности.  

По това какъв министър на околната среда ще се избере, ще може да се каже какъв път на развитие е избрало българското общество, защото околната среда е нашият начин на живот”, заяви експертът.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: