Какво предвижда новият дизайн на схемата 60/40?

Какво предвижда новият дизайн на схемата 60/40?

Ще има два прага за спад на приходите, които фирмите ще трябва да доказват, за да могат да се възползват от държавната подкрепа

Новият дизайн на схемата за подкрепа на заетостта, известна като 60/40, предвижда от мярката  да могат да се възползват фирмите със спад на приходите над 40%, съобщава БНР. Досега предприятията трябваше да доказват намаление от 20%. Новият вариант ще бъде валиден само за месеците юни и юли. Целта е държавата да реагира бързо и да успее да помогне на бизнеса, който е пострадал най-силно от ограниченията заради пандемията.  

По разчети на финансовия министър с увеличения праг за достъп се очаква общата месечна подкрепа да намалее от 120 милиона лева на 70-80 милиона лева, тъй като по-малко от фирмите ще могат да докажат спад на приходите от над 30 процента. 

За фирмите със спад на приходите от 30 на сто държавата ще поема 50% от заплатите и осигуровките, а останалата половина ще е за сметка на работодателите.  

Най-вероятно ще се изчислява спад на приходите от продажби на фирмите средномесечно между април - май 2021, спрямо април и май 2019 г., когато ограниченията не бяха в сила. Другият вариант е да се вземе април или май за база за сравнение за вход за мярката. За размера на възнагражденията, които ще бъдат компенсирани, ще се ползва осигурителният доход през април. 

Очаква се новият дизайн на мярката да бъде обсъден във вторник на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, а в сряда да бъде гласуван на заседание на правителството. 

Промяната се налага заради липса на достатъчно средства. Разходният таван, който е нотифициран в ЕК за цялата мярка 60/40, е милиард и половина лева и вече е силно изразходван - остават по-малко от сто милиона лева, стана ясно от изказване на президента на КНСБ Пламен Димитров за БТА. За нотифициране на по-голям таван са необходими поне два месеца, поясни той. 

Синдикатите и работодателите настояваха мярката да се трансформира от „60 на 40" в „75 на 100", но за да се случи това, е необходимо да има действащо Народно събрание, което да уреди законов регламент, припомня БНР. Договореният вариант е добър за реално пострадалия бизнес, смятат от Асоциацията на индустриалния капитал.  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: