Италианският план за възстановяване от кризата е за 248 млрд. евро

Италианският план за възстановяване от кризата е за 248 млрд. евро Снимка: nl.m.wikipedia.org

Парламентът на Италия одобри плана на правителството за възстановяване от кризата

Парламентът на Италия одобри Националния план на правителството за възстановяване от кризата в резултат на пандемията за около 248 милиарда евро, предаде БНР. Планът ще бъде представен в Брюксел в петък, 30 април. Първо Камарата на депутатите гласува с 442 гласа „за”, 19 „против” и 51 въздържали се, след което Сенатът даде също одобрението си с 224 гласа „за”, 16 „против” и 21 въздържали се. 

Документът от почти 400 страници, озаглавен „Италия утре”, бе представен пред двете камари от премиера Марио Драги. Той изтъкна, че планът е тясно свързан с бъдещето на страната, има шест основни точки, разделени в обширна мрежа от проекти: дигитализация, иновации, култура, инфраструктура, устойчива мобилност, образование и наука, като за здравеопазването са предвидени над 18 милиарда евро, а най-много за „екологичния  преход” - над 68 милиарда евро. 

Отделно за Южна Италия са предвидени над 80 милиарда евро. Предвиждат се важни инвестиции за младите хора в трудовата заетост и за закупуване на жилище. Като цяло планът, който включва и редица реформи в обществената администрация, фискалната политика и правосъдието, е епохална крачка за Италия за излизане от кризата, предизвикана от пандемията. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: