Токсични „вечни“ химикали в състава на над 100 популярни козметични продукта

Токсични „вечни“ химикали в състава на над 100 популярни козметични продукта Снимка: herstylecode.com

Водоустойчивите спирали и дълготрайните червила са с най-високо съдържание на органичен флуор

Не само в приказките зли вещици тровят добрите красавици с опасни помади. Волно или неволно, тази практика продължава и в наши дни, при това приказните персонажи нямат нищо общо. Ролята им днес е поета от козметичните компании, в чиито продукти безпрепятствено присъстват опасни за здравето съставки и в повечето случаи не са маркирани в етикетите.

Перфлуороалкилираните и полифлуоралкилираните химикали (PFAS) са голяма група синтетични вещества, които не се разграждат и се натрупват в околната среда и в човешкото тяло. Наричат ги „вечни”, защото трайността им е невероятна. Свързват ги със сериозни последици за здравето като рак, хормонални нарушения, отслабена имунна система и ниско тегло на новородените, съобщава smithsonianmag.com.

Според ново проучване на екип от University of Notre Dame, публикувано миналата седмица в списанията Environmental Science и Technology Lettersтези токсични химикали се срещат в различни продукти, които използваме ежедневно – например съдове за готвене с незалепващо покритие, кутии за доставка на пица, репеленти за петна и др. За първи път учените са изследвали и козметични продукти за наличие на PFAS и тревожните им открития превзеха новините.

От тестваните общо 231 козметични продукта, в т.ч. течен фон дьо тен, коректори, руж, червила и спирали, 52% са с високи нива на токсични PFAS, съобщава агенция AP.

Около 82% от водоустойчивите спирали, 63% от фон дьо тена и 62% от течните червила са с рискови нива на PFAS, а в състава на най-засегнатите 29 козметични продукта влизат четири химикала, които се разграждат до други силно токсични форми на PFAS, информира публикация в Science News.

Особен риск е, че продуктите с високи нива на флуор - и респ. PFAS - често се използват близо до очите и устните, тъй като се абсорбират лесно през тънките мембрани на лигавицата в зоните около устата и слъзните канали, казва пред CNN известна дерматоложка. 

Лекар от научния екип на University of Notre Dame обяснява в изявлението си пред Science News, че тези токсични материали лесно могат да попаднат в организма и през устата, тъй като влизат в състава на много твърди и течни червила, или чрез питейната вода, където също попадат лесно, след като бъдат измити от кожата. 

PFAS се добавят към козметиката, за да увеличат трайността на продуктите и да придадат блясък и гладка повърхност на кожата, разкрива CNN. Съединенията подобряват консистенцията и водоустойчивостта на продуктите за гримиране, така че тези, рекламирани като „трайни" или „водоустойчиви", са с най-високо съдържание на опасните вещества. 

Учените обаче не са убедени, че козметичните компании са наясно с наличието на токсичните химикали, тъй като не ги маркират в 88% от етикетите на продукти с установено съдържание на PFAS. Може би компаниите просто са потърсили допълващи компоненти, напр. сгъстители, без да познават химическия им състав, предполага CNN.

За щастие изследването е установило, че половината от всички тествани гримове съдържат PFAS, докато другата половина не, което показва, че продуктите могат да се произвеждат и без тези химикали, коментира Guardian

Това е много сериозен предупредителен знак както за останалите производители, така и за контролните органи в козметиката. Потребителските организации вече бият тревога за оповестяване на опасните марки гримове и настояват за спешно маркирне на PFAS в етикетите на тези продукти, които повечето жени носят в чантите си и използват ежедневно.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: