Съобразявайте се с биоритмите и няма да съжалявате

Съобразявайте се с биоритмите и няма да съжалявате Снимка: happythaistore.com

С раждането си човек започва да живее според свои собствени биоритми – ежедневни, седмични, месечни, сезонни, годишни, индивидуални и т.н.

Как най-добре да се погрижите за тялото си, използвйки най-пълноценно своя биоритъм? Ето някои съвети. 

Според научните изследвания, най-добре е да ставате около 6 часа. Ако можете, опитайте и преди това, ако не можете - погрижете се за отеклите клепачи със студен компрес. Това е пикът в един сложен период за тялото – то се събужда и  „включва” в работен режим всичките си системи. По това време организмът активно изработва хормони, сърцето бие бързо, кожато отлично поглъща влага и хранителни вещества. Козметиците съветват по това време да вземете контрастен душ топло-студено, да си правите компреси и да разтриете лицето си с кубче лед от отвара с билки. 

От 8 до 10 сутринта е най-ефективното време за козметични продедури, но след това обменните процеси се забавят. В 12 часа тонусът на организма е най-нисък, затова обикновено след обяда ви е тежко на стомаха. Най-добре е да не се храните по това време, но ако гладът е непреодолим, действайте въздържано. Пренасочете основното хранене за привечер.

Между 13 и 15 часа тонусът е нисък, кожата изглежда неугледно и козметичните процедури в този часови интервал нямат очаквания ефект.

От 16 до 17 часа нещата се подобряват, тонусът върви нагоре. Особено полезно е тогава да се занимавате със спорт, да поплувате, да отидете на сауна и на масаж.

Най-добре е да почистите по-основно кожата на лицето си в интервала от 18 до 20 часа. Ще понесете по-леко пилингът и скраб-маските, защото по това време чувствителността на кожата е занижена.

Нощем от 23 до 4 сутринта, тялото ни се обновява. Опитайте се да спите през тези часове и след като се събудите сутрин, ще видите в огледалото отпочинало и свежо лице. Ако трябва да работите през нощта или просто сте нощни птици, със сигурност рано или късно ще имате проблеми с кожата.

Преди сън е най-добре да се ограничите с обичайните почистващи средства за отстраняване на грима и дневната козметика. Да ползвате кремове след 10 вечерта, според науката е абсолютно безполезно. По-голямата част от козметиката по това време не се попива от кожата и на сутринта ще установите единствено леки отоци по лицето си. Затова оставете подхранващите кремове за сутринта. 

Търсете козметика с естествени съставки и избягвайте стреса! Той е голям враг на кожата и красотата. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: