Масови дисквалификации на „Мис камила” заради използване на ботокс

Масови дисквалификации на „Мис камила” заради използване на ботокс Снимка: arabianbusiness.com

Повече от 40 камили отпаднаха от конкурс за красота в Саудитска Арабия, след като съдиите установиха, че са инжектирани с ботокс.

Според Associated Press, някои животновъди очевидно са прибегнали до забранени козметични манипулации, за да направят представителките си по-привлекателни. Ботоксът в лицата на пустинните животни е идентифициран с помощта на „специализирана и усъвършенствана“ технология, съобщи Саудитската прес-агенция (SPA). 

Процедурата по допускане на участниците е строга. Първо специалисти преглеждат външния вид и движенията на състезателните животни. След това главите, шията и телата им се сканират с рентгенови и 3D ултразвукови машини. Вземат се и проби за генетичен анализ и други изследвания. След редица демонстрации, фаворитите се излъчват чрез оценка на гърбицата, стойката, главата и шията.

SPA предполага, че инжекциите с ботокс уедряват чертите на лицето на камилите, а филърите колаген в устните отпускат мускулите, което придава на животните спокойно изражение. Практикуват се и други забранени методи – хранене с добавени хормони, с цел увеличаване на мускулната маса, както и използване на гумени ленти, с които се ограничава притокът на кръв в някои части на тялото, така че други изпъкват. 

Групата за защита на животните Peta Asia обяви конкурса за "жесток фарс" и призова саудитските власти да въведат строги мерки срещу всяко събитие, което експлоатира или злоупотребява с животни.

Това не е първият случай с дисквалифицирани камили от конкурса за красота, но забранените практики явно се увеличават. През 2018 г. The Guardian съобщи за 12 отстранени животни заради инжекции с ботокс в устните, челюстите и ноздрите.

„Клубът се стреми да спре всякакви действия на подправяне и измама с цел разкрасяване на животните“, заявиха организаторите на конкурса Camel Club и обявиха, че ще  наложат "строги наказания" на тези, които са използвали козметични процедури. Медийната платформа Al Arabiya News обясни, че конкурсът няма да допусне измами, след като присъжда „награди за над $ 66 милиона“.

Фестивалът на камилите на саудитския крал Абдула е най-големият в света и продължава 40 дни. Събитието започна на 1 декември и ще завърши на 12 януари 2022 г. Тази година в него участват около 33 000 собственици на камили от различни страни, включително САЩ, Русия и Франция. Фестивалът се провежда на площ от 32 кв. км., на около 100 км. североизточно от саудитската столица Риад. Очаква се ежедневният туристически поток да достигне 100 000 души. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: