Пластмасата в океаните става още по-токсична, когато се разгражда

Пластмасата в океаните става още по-токсична, когато се разгражда Снимка: earth.com

Своеобразната „супа”, създадена от слънчевата светлина, е пълна с нови химикали, които са токсични

Изследване на учени от Woods Hole Oceanographic Institution показва, че слънчевата светлина може да превърне в токсична смес базовите полимери и производствените добавките в пластмасата. 

Списание Environmental Science & Technology описва процеса, който не е особено бавен. Учените са експериментирали с различни пластмасови торбички и са установили, че при ярко слънце в океанските води значително количество от тях се превръщат в луга за по-малко от 100 часа.

Експериментите са проведени с пластмасови торбички, употребявани в големи търговски вериги. Като контролна единица са използвани торбичка с тънък филм, без обичайните подобрители и заздравители на пластмасовото фолио.

Чрез химичен и спекрален анализ учените са определили точния състав органични вещества и метали в торбичките, след което са ги потопили в стерилни съдове с йонизиран разтвор, аналогичен по състав с морската вода. За 6 дни половината съдове са поставени на тъмно, а другата половина - в камера с контролирана температура и облъчване, симулиращи слънчева светлина.

Пробите, оставени на тъмно, са отделили в разтвора малки количества органични съединения, докато изложените на топлина и светлина са се трансформирали в нови химикали. Анализ с мас-спектрометрия показва, че въпросното разграждане при слънчево време в океана може да се осъществи за една седмица, както и че в зависимост от състава си, пластмасата от торбичките може да се разгради в 5000 до 15 000 вещества с различни химични формули. 

"Удивително е, че слънчевата светлина може да унищожи пластмасата, която по същество е химично съединение с някои добавки и да я превърне в десетки хиляди съединения, разтворими във вода”, се отбелязва в изследването. 

Научният екип смята, че то може да стане отправна точка в търсенето на нова формула за производството на пластмаса, с подбор на по-малко токсични, по-лесно и по-бързо разградими съставки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: