Без ботокс и надуване на устни преди 18 години в Англия

Без ботокс и надуване на устни преди 18 години в Англия Снимка: unilad.co.uk

Край на подаръците за абитуриентска вечер от каталога за козметични процедури - поне в Англия.

Решението забранява инжектирането на ботулин - токсин, известен като ботокс - и дермални филъри за устни. След години усилия за регулиране на нехирургичната индустрия за красота (инжектиране и др.), новият закон има за цел да защити младите хора от възможни увреждания, 

Правителствено проучване сочи, че през миналата година в Англия са били извършени около 41 000 процедури с ботокс на лица под 18 години, плюс още 29 300 процедури в същата възрастова група за поставяне на дермални пълнители.

Какви са рисковете? През декември 2020 г. клиентка предприема процедура за увеличаване на устните, защото искала да изглеждат по-пълни. Но нещата се объркали и след близо година, тя все още се справя с последствията. „Устните ми бяха огромни и налети с кръв почти до черно”, казва тя пред ВВС и обяснява, че е избрала процедурата отчасти „защото всички го првят”, а също и заради онлайн оферта за промоционални цени. 

Оказва се, че манипулацията не е извършена от медицинско лице, а от служител с квалификация „козметик”. Втори хирург обяснил, че при процедурата вероятно е била увредена вена. Някои от отоците все още са видими.

Тази клиентка приветства промяната в закона, но казва: „Важно е да се въведат повече мерки за защита на жени от всички възрасти, а предполагам, че има такива процедури и за мъже”.

Преди да влезе в сила новото законодателство, в Англия въпросните процедури са прилагани без проверка на възрастта. Освен това, в Обединеното кралство не съществува закон, който да изисква практикуващите нехирургична козметика да имат официална квалификация или обучение за този вид интервенции. 

От Националния регистър на акредитираните практикуващи, с многозначителното име Save Face („Запази лицето”) казват, че е наложително със закон да се определи кой може да прави нехирургични козметични процедури и кой може да провежда обучения за тях. Наскоро документален филм на BBC Three показа, че курсове по нехирургична козметика се правят дори по интернет или в еднодневни обучителни сесии. Активистите призовават и за задължителна застраховка при такива процедури.

Депутатът Лора Трот, която инициира промяната в законодателството, заяви: „Никое дете не се нуждае от ботокс или филъри за устни и от днес (петък, 1 октомври) в клиниките или в нечий дом вече няма да влизат деца, за да се подлагат на опасни и ненужни процедури, които може да им съсипят живота”

Според Save Face възрастовото ограничение може да е важна първа стъпка, но предстои още дълъг път. Забраната не обхваща други процедури със същите рискове - напр. повдигане на очи и вежди с конци, за да се опъне лицето и да се постигне популярния вид „лисичи очи“.

В близко бъдеще предстои актуализация на законодателството в Уелс и Шотландия, докато Северна Ирландия не планира промени. Активистите призовават и другите страни да се задействат, за да се предотврати нова вълна на „козметичен” туризъм с неясни последствия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: