Погрижете се за себе си със сол от Мъртво море

Погрижете се за себе си със сол от Мъртво море Снимка: tasteforlife.com

Древното лечебно и кодметично средство е резултат от хилядолетни природни процеси и е истинско съкровище от минерали и микроелементи.

Солеността в този естествен природен резервоар достига до 30% и съдържа широка гама ценни химични съединения. Интересното е, че само в Мъртво море солта естествено образува кристали. Целебните ѝ свойства са познати от древността и се дължат на богатия ѝ състав. 

Солта от Мъртво море съдържа натрий и калий, които участват в почистването на клетъчната структура и храносмилането. Богата е на магнезий, който помага за отпускането на мускулите, има антистресово и противоалергично действие и забавя стареенето на организма. Солените кристали съдържат и калций, който отговаря за костите и помага за възстановяването на тъканите и клетъчната обвивка, а съдържанието на йод има антимикробно действие и подкрепа в регулирането на хормоналния обмен.

Наличието на бром действа успокояващо на централната нервна система, а съединенията с цинк помагат за функцията на половите жлези и действат срещу злокачествени туморни образувания. Солта от Мъртво море съдържа още желязо, което участва в кислородния обмен и образуването на еритроцити, както и манган, който подпомага нормалната работа на мускулите и правилното развитие на костите, хрущялите и съединителната тъкан. 

Важно е наличието на хлор, който участва в образуването на кръвната плазма и стомашния сок и селен, необходим за функционирането на сърдечния мускул, кръвоносните съдове и имунитета. В солта от Мъртво море присъстват още силиций, който укрепва кръвоносните съдове и тъканите и мед, която има голямо значение при борбата с остеопорозата. 

Уникалната комбинация от всички тези елементи от древността до днес прави солта от Мъртво море отлично оздравително и козметично средство. 

Dead Sea Salts for Psoriasis
Снимка - verywellhealth.com

Разбира се, солените кристали постигат най-добра ефективност, ако се излагате на действието им директно във водата на уникалния природен басеин – както е практикувал напр. Майкъл Джаксън, но не всички имат възможтост да прекарат почивката си там. Отличен ефект обаче има и ваната със соли от Мъртво море.

Тази процедура укрепва организма, обединявайки химичнния и термичния фактор. Кожата става по-еластична, притокът на кръв към нея се повишава. Обменните процеси се активират, засилва се насищането на клетките с кислород и възстановяването им. Ваната облекчава стреса и умората след физически труд или активен спорт. Най-ефективното съотношение е от 10 до 25 г на литър вода с тепература между 36 и 39 градуса. Действието на ваната е удължено, така че се препоръчва изплакване или душ с чиста вода няколко часа след нея.

Солта от Мъртво море е и козметично средство. Помага за заздравява наранявания и отлично почиства кожата. Използва се като ексфолиант, но за тази цел не бива да се прилага директно, а като готов гел или смесена с предпочитано масажно масло, зехтин или течен мед. Ваната със соли от Мъртво море няма противопоказания, действа отлично върху целия организъм и е подходяща за всички възрасти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: