Изобретение за кодиране в ДНК спечели наградата на Европейското патентно ведомство

Изобретение за кодиране в ДНК спечели наградата на Европейското патентно ведомство Снимка: bionity.com

Разработката е на двама професори от Федералния технологичен университет в Цюрих (ETH)

След дълъг подбор, в началото на май Уенделин Старк и Робърт Грас попаднаха сред финалистите в номинациите за наградата и научната общност с нетърпение очакваше тежката дума на Европейското патентно ведомство (EPO), което вчера обяви решението си. Така в категорията „Изследвания“ печели методът на Старк и Грас за кодиране на данни в синтетични ДНК вериги, съобщава swissinfo.ch.

Идеята за използване на ДНК като средство за съхранение не е нова. Но при излагане на вода, въздух или топлина ДНК се разпада, което двамата учени решават чрез капсулирането на ДНК нишките в стъклени сфери със стени, 10 хиляди пъти по-тънки от лист хартия. 

Разработката включва не само метод за капсулиране на данни в синтетична ДНК и защитата им в стъкло, а и безпроблемното им възстановяване. Този формат предоставя възможности за съхранение с потенциала да се запази и защити ценна информация, трупана с хилядолетия. Междувременно методът предлага и стабилен ДНК баркод, който могат да използват напр. веригите за доставки.

Чрез метода в незначително количество синтетична ДНК могат да се съхранят около 400 000 тераоктета данни, което е еквивалентът на всички видеоклипове, налични за момента в YouTube.

Eвропейското патентно ведомство (EPO) с централа в Мюнхен аргументира избора си, като заяви, че „технологията предлага безпрецедентно средство за запазване на информацията“, и подчерта, че „този иновативен, интердисциплинарен подход може да доведе до технологичен напредък с потенциални ползи за много бъдещи поколения, особено в светлината на нарастващата дигитализация във всички сфери на живота“.

В един етап от разработката на проекта е участвала и британската група за електронна музика Massive Attack, чийто култов албум „Mezzanine” учените са кодирали в нишки синтетична ДНК. Продуктът е бил съхранен в кутия, покрита с графитна спрей-боя. Така получената иновативна флаш памет е била „отворена” и разчетена през 2018 г., по повод 20-годишнината от създаването на албума, продаден в над 2 милиона копия.

Уенделин Старк и Робърт Грас са преподаватели по химично инженерство във факултета по химия и приложни бионауки в Техническия университет в Цюрих (ETH). Двамата професори са първите швейцарци, които печелят наградата на EPO за изобретение в категорията „Изследвания“ от 2006 г. насам.

През 2018 г. тяхната колега от Факултета по физика на ETH, Урсула Келер, спечели наградата на EPO за цялостния принос на пионерската ѝ работа за създаване на ултрабърза лазерна технология.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: