Един на всеки 500 мъже има „допълнителна” хромозома, която влияе на здравето му

Един на всеки 500 мъже  има „допълнителна” хромозома, която влияе на здравето му Снимка: https://pixabay.com/

Британски изследователи са открили, че един на всеки 500 мъже може да е носител на допълнителна X или Y хромозома - и повечето от тях не знаят за това

Аномалията увеличава риска от развитие на диабет, атеросклероза и тромбоза.

Генетиците са анализирали данни от повече от 200 000 британски мъже на възраст от 40 до 70 години, съдържащи се в биобанката на Обединеното кралство. Това е биомедицинска и изследователска база данни, съдържаща анонимна генетична информация, начин на живот и здравна информация за  половин милион британци. В резултат на изследването е открита допълнителна X хромозома при 213 мъже, а „допълнителна” Y хромозома е открита при 143.

Авторите на статията отбелязват, че тъй като данните в банката са склонни да представят участниците за „по-здрави“ от общото население, това предполага, че около един на всеки 500 мъже може да носи допълнителна X или Y хромозома.

Половите хромозоми определят нашия биологичен пол. Мъжете обикновено имат една X хромозома и една Y хромозома, докато жените имат две X хромозоми. Въпреки това, както обясняват авторите на работата, някои мъже имат и допълнителна X- или Y-хромозома - XXY или XYY.

Изследователите казват, че е невъзможно да се идентифицира допълнителна хромозома без генетичен тест, така че повечето мъже не са наясно с аномалията. Мъжете с допълнителни Х хромозоми понякога се идентифицират по време на тестване за забавен пубертет и безплодие. Носителите на "допълнителната" Y хромозома обикновено са по-високи, но иначе не се различават от другите мъже.

   Генетичното тестване може доста лесно да открие хромозомни аномалии, така че би било полезно, ако тестовете за наличие на допълнителна хромозома бяха по-широко поръчани за мъжете, когато посетят своя лекар.
   Професор Кен Онг, съавтор на изследването

Според британската биобанка информация за наличието на генетично „отклонение“ е била известна само на една четвърт от 213 мъже с „допълнителна“ X хромозома и само един е носител на допълнителна Y хромозома.

В същото време проучванията показват, че подобна аномалия повишава риска от развитие на редица заболявания.

Носителите на допълнителна хромозома са три пъти по-склонни да развият диабет тип 2 и белодробна емболия, шест пъти по-вероятно да развият венозна тромбоза и четири пъти по-вероятно да развият хронична обструктивна белодробна болест.

Освен това у мъжете с „допълнителна” Х хромозома се увеличава  рискът от репродуктивни проблеми. Те имат три пъти по-висок риск от забавен пубертет и четири пъти по- висок риск от мъжко безплодие.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1098360022007778

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: