По-голяма част от британците са съгласни да редактират ДНК на човешките ембриони

По-голяма част от британците са съгласни да редактират ДНК на човешките ембриони Снимка: theguardian.com

И не само заради лечение на вродени заболявания

Според резултатите от социологическо проучване, повече от половината жители на Обединеното кралство подкрепят идеята за пренаписване на ДНК на човешкия ембриони, за да се предотвратят тежки или животозастрашаващи заболявания.

За това съобщава The Guardian.

Проучване, поръчано от Progress Educational Trust (PET), благотворителна организация, занимаваща се с въпросите на раждаемостта и геномиката, установи, че 53% от британците подкрепят идеята за използване на редактирането на човешкия геном за предотвратяване развитието у деца на сериозни заболявания,  като например муковисцидоза.

Използването на тази процедура за предотвратяване на по-леки заболявания, такива, като астма, предизвика по-малко ентусиазъм - 36%, а създаването на "дизайнерски" деца се подкрепя само от една пета от анкетираните. При това възгледите за тази технология се различават драстично в зависимост от възрастта на анкетираните.

По-младото поколение в много по-голяма степен подкрепя идеята за създаване на "дизайнерски" деца, отколкото по-възрастните хора: 38% от подрастващите на възраст от 16 до 24 години и 31% от младежите на възраст от 25 до 34 години подкрепят използването на редактиране на гени така, че родителите да могат да избират характеристиките на детето си, като например височина, цвят на очите и косата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: