Тайните на генетиката: жена откри, че е майка и чичо на дъщеря си

Тайните на генетиката: жена откри, че е майка и чичо на дъщеря си Снимка: illvit.no

Все по-често се откриват хора с повече от един комплект ДНК – или така наречените „химери” .

В гръцката митология „химера” е чудовище с глава на лъв, тяло на коза и опашка на змия, т.е. – плод на различни видове. В съвременната биология химера е човек, в чийто организъм има повече от един комплект ДНК

Миналата година учените се натъкнаха на няколко подобни случая, съобщава jpost.com. При тест за родителство, в тялото на млада жена от Калифорния са установени два вида ДНК: нейната и на несъществуващата ѝ сестра близначка. Това означава, че при бременността на майка им две отделни яйцеклетки са били оплодени от два различни сперматозоида, но е оживял единият ембрион, усвоявайки генетичните черти на втория в ранните етапи на бременността.

Другият случай е резултат от тест за бащинство, при който е установено, че дете е генетичен наследник на неродения брат-близнак на баща си, носейки две генетични структури – своята и тази, на несъществуващия си чичо, чийто ембрион не е оцелял в ранните етапи на развитие, а другият ембрион е абсорбирал генетичния му товар и го е предал на сина си. 

Един случай се оказа особено интригуващ, представяйки генетичен коктейл между двата пола: жена, за която се установява, че едновременно е майка и чичо на дъщеря си, т.е., майката е носила в организма си ДНК от своя нероден брат-близнак и я е предала на дъщеря си.

Джоан Юнис, ДНК-анализатор в Колумбийския университет, миналия месец съобщи пред Международния симпозиум по човешка идентификация във Вашингтон, че няма  в практиката си се е натъкнала на най-малко 20 такива случая. Д-р Юнис е публикувала първия си такъв случай през 2002 г. в сп. New England Journal of Medicine, в който съобщава, че при генетичен тест за съвместимост на 52-годишна жена, с цел бъбречна трансплантация, са установени два комплекта ДНК, дошли от две отделни оплодени яйцеклетки. 

Въпреки че до момента има малко публикувани случаи на химеризъм, вече се смята, че състоянието може да засяга до 10% от населението. Това се потвърждава и от факта, че при 30% от ражданията първоначалните тестове показват признаци на близнаци, въпреки че се ражда само едно бебе – явление, известно като Синдром на изчезващите близнаци.

Джон Бътлър, сътрудник в Националния институт по стандарти и технологии на САЩ и президент на Международното дружество по съдебна генетика, допуска, че зачестилите случаи на химеризъм може да се дължат на техниката оплождане ин витро, при която за по-добър резултат често в майката се имплантират не един, а повече ембриони. 

Химеризмът може да причини правни проблеми при тестове за родителство, обикновено изисквани при развод или дела за издръжка. Вече има дори случай с майка, която при развод едва не загубила децата си, тъй като тестовете показали, че те носят близка до нейната, но все пак различна ДНК.

Досега не е установено предаване на химеризъм от майка на син. Изследванията се затрудняват и от факта, че често е трудно да се установи дали наистина става дума за този сложен генетичен коктейл, или за много по-често срещаните мутации в структурата на ДНК.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: