Американски стартъп създаде автономни дронове за работа в складове

Американски стартъп създаде автономни дронове за работа в складове Снимка: Ware

Стартъпът Ware от Сан Франциско (САЩ) предлага използването на специални дронове за инвентаризация на складове.

Използването на дронове за инвентаризация на складовете не е нова идея. Но този проект е с уникален подход.

Стартъпът Ware разработи специален софтуер и създаде дрона Skydio 2, който се зарежда самостоятелно, разполагайки се в „гнездо" в самия склад. Автономният дрон се включва в определено време и лети по предварително определен маршрут из склада.

Той сканира QR кодовете на всяка стойка и баркодовете на отделните кашони или палета на тази стойка. Всеки код е уникален.

Информацията се обработва и се качва в облачното хранилище на компанията. С негова помощ оторизираният потребител може да проследи съдържанието на склада и да знае какви кашони с продукция са останали в наличност и къде точно се намират.

Проследяването на продукцията или на стоките в складовете с дронове не е нова идея. През 2014 г. германски изследователи от Института Fraunhofer създават проекта InventAIRy. Учените разработват специални дронове за водене на отчетност, инвентаризация и оптимизиране на складовите операции.

Изследователски екип от Масачузетския технологичен институт през 2017 г. създава дронове за инвентаризация, които, движейки се из складовото помещение, четат RFID етикети (метод за автоматична идентификация чрез радиосигнал).

 


 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: