Недоспиването кара мозъка да се „самоизяжда“ – проучване

Недоспиването кара мозъка да се „самоизяжда“ – проучване

Ако спите твърде малко, вие сте изложени на опасност от нещо много повече от просто умора

Мозъкът може да поправя увредената ДНК само в покой.

Ако това време не е достатъчно, разрушаването на нервните клетки в мозъка може да предизвика болести като Алцхаймер и Паркинсон.

Сънят е важен за нашето здраве, благополучие и нашия мозък. Това става ясно от изследване на университета Бар-Илан в Израел. Изследователите са открили, че сънят помага на организма да възстанови увредената ДНК.

Сънят може да противодейства на невродегенерацията, разрушаването на нервните клетки в мозъка, което се наблюдава при болести като Алцхаймер и Паркинсон.

За своето изследване учените са изследвали прозрачни рибки зебра, чиито хромозоми те оцветили. Изследователите установили, че носителите на генетична информация показват малка или никаква активност през деня. Но през нощта хромозомите се преместили и променили, инициирайки процес на възстановяване на ДНК. Въпреки че мозъкът не е бил активен по време на сън, невроните са много ефективни при обновяването на своята ДНК през нощта.

Изследователят Лиор Апелбаум обяснява: „Щетите са като дупки по пътя. Пътищата са силно натоварени през деня и в час пик. Следователно има смисъл да ги ремонтирате през нощта.

Ако спите твърде малко, вие лишавате мозъка си от времето, необходимо за регенериране на генетичната структура."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: