Нови живи „попълнения” на МКС

Нови живи „попълнения” на МКС Снимка: pixabay.com

NASA ще проведе редица изследвания върху поведението на животни в условията на космически полет

Към Международната космическа станция днес ще потеглят 128 калмари-бебета от вида Sepiolida и над 5000 микроскопични животинки, в т.ч. тардигарди, наричани още бавноходки или морски мечки – един от най-издръжливите животински видове на земята, съобщава news.yahoo.com. „Пасажерите”, заедно с друго оборудване, ще излетят от Кейп Канаверал на Falcon 9, ракета от космическия парк на SpaceX. Полетът е планиран за 17:28 средно европейско време и ще се излъчва директно от NASA. 

Невръстните калмари са спечелили „космическия” си билет, защото имунната система на този вид е много сходна с тази на хората и по време на мисията си на МКС ще се използват в научни експерименти за въздействието на космическите полети и гравитацията върху полезното взаимодействие между микроби и животни. Учените смятат, че експериментът ще подпомогне разработването на защитни мерки за здравето на астронавтите по време на дълги космически мисии и ще хвърли светлина върху начина на адаптиране на животните към условията в екстремна среда. Впоследствие данните ще се използват за анализ на стресовите фактори върху живите организми, в т.ч. и човека.

Планирани са също изследвания на работата на устройства с роботизирани ръце и управлението им от дистанция с използването на виртуална реалност, както и проучване на възможностите за производство на по-устойчив памук.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: