В кои страни за мъжете е трудно си намерят съпруги

В кои страни за мъжете е трудно си намерят съпруги Снимка: flickr.com

Днес самотните мъже средно са почти колкото самотните жени, макар че в някои страни силният пол сериозно преобладава и съпруги недостигат.

В класацията според herbeauty.co влиза Либия (15), която традиционно ограничава ролята на жените в обществото, а дългата гражданска война оформи траен миграционнен поток предимно от жени. Филипините (14) не предлагат работа на своите жени и те емигрират да работят практически в цял свят, което логично води до по-малко бракове. 

Исландия (13) има твърде много мъже – или твърде малко жени.Дори имаше слух, че правителството предлага $ 5000 на не-исландки, ако се оженят и заживеят в страната, но се оказа само слух. В Норвегия (12) броят на мъжете също расте и жените дори се опасяват, че това може да застраши постигнатите условия на равнопоставеност между половете. 

И в Иран (11) мъжкото население преобладава. Строгите патриархални порядки не помагат на иранците да си намерят половинки. Иранските жени са добре образовани и лесно намират в чужбина работа, която съответства на възможностите им. 

Швеция (10) определено увеличава мъжкото си население. Свободни и образовани, много шведки се местят в чужбина. Някои виждат причината в жилищната криза. Междувременно страната прие емигранти от няколко държави, разкъсвани от военни конфликти, в т.ч. 35 000 самотни млади мъже.

След 40 години войни и разрушения, окаяното положение с правата на жените в Афганистан (9) ги накара да емигрират заедно с децата си, а Нигерия (8) прогони своите с традиционното многоженство и варварския обичай, осакатяващ женските гениталии. 

Много щерки на Афродита напускат родната Гърция (8), за да търсят равни условия за труд и заплащане, а мъжко население трайно расте. 

Coffee culture in Greece | Fantasy Travel of Greece
Гръцко кафене. Снимка - fantasytravelofgreece.com

В Египет (7) въпреки патриархалните традиции, голяма част от египтянките са с висше образование и намират добра научна реализация в чужбина, още повече в условията на по-прогресивна към жените среда. 

В Китай (6) е по-сериозно - мъжете са с 40 милиона повече от жените. При доскорошното ограничение за 2 деца в семейството, традиционната китайска култура, която боготвори наследниците от мъжки пол, решаваше проблема драстично, чрез незапомнена вълна от аборти на бебета от женски пол, което с времето доведе до значителната разлика. Междувременно китайските ергени все по-често търсят късмета си в съседна Русия, където пък не достигат мъже.

САЩ (4), царството на сватбите и разводите, мъжете са „само” със 7 милиона повече от жените. Изглежда обаче, сериозна част от тях живеят в Лос Анджелис и Лас Вегас, така че, дами, ако сте свободни и обичате слънцето и рулетката, събирайте багажа!

В Индия (3), също като в Китай, предпочитат мъжки наследници, които да изхранват семейството, затова абортите на бебета от женски пол са масово решение. Но за разлика от Поднебесната империя, която се опитва да разхлаби семейните ограничения, в Индия процесът изглежда ще се задълбочава. 

И „тежките случаи” - Обединени арабски емирства (2) и Катар (1) са със силно преобладаващо мъжко население. Богатите на петрол държави привлякоха много чуждестранни работници и специалисти, предимно мъже. Поради липса на свободни дами, много мъже от Емирствата търсят любовта в чужбина, но това не уравновесява дисбаланса. Катар, където съотношението мъже/жени гони 3:1, не облекчава кризата с кандидат-булки от чуобина. В страната действа тежък визов режим за жени. И в двете арабски държави темата за правата на жените е екзотика.

В крайна сметка, светът намира някакво равновесие, населението му расте и подобни данни могат да служат за ориентир само донякъде. Все пак, освен природния фактор, се очертават основните проблеми, довели до миграцията на жените - насилие, войни, равни права

Така че, „свободни” дами, не бързайте да стягате куфарите – ако някъде има малко жени, обикновено не е случайно!

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: