Саманта Кристофорети ще бъде командир на МКС

Саманта Кристофорети ще бъде командир на МКС Снимка: ildolomiti.it

Тя е първата европейка на този пост

С усилени тренировки в Европейската космическа агенция (ESA) и Европейския космически център (EAC) в Кьолн, Германия, Саманта Кристофорети се подготвя да стане първата европейка, командир на МКС. Тя ще ръководи мисията Expedition 68, която ще започне пътя си към звездите през пролетта на 2022 г. от Кейп Канаверал.

Това е втора космическа мисия за италианската астронавтка на Международната космическа станция след участието ѝ във Futura (Expedition 42/43) през 2014-2015 г., така че без излишна скромност може да се смята за ветеран на ESA. Кристофорети е поела кариерата на астронавт след работата си като инженер и пилот от италианските въоръжени сили. Този път тя ще се върне на МКС с капсулата Crew Dragon, част от космическата транспортна флотилия на SpaceX на Илон Мъск. С нея ще летят астронавтите от НASA Кейл Линдгрен, лекар, и Боб Хайнес, пилот-изпитател. 

Задачите ѝ на МКС все още се уточняват, но Кристофорети най-вероятно ще участва в експерименти от областта на биологията, материалознанието, физиологията и др., за които вече има опит след 200-дневния си стаж на МКС в първата ѝ мисия там. Все пак няколко от основните ѝ задачи като командир на МКС вече са определени - тестване на 3D принтер за печат с метали и работа с инструмента Bartolomeo, с който се анализира въздействието на електроните върху спътниковите навигационни и комуникационни системи. Друга важна задача на Кристофорети е разработката на системи за поддържане на живота на астронавтите. За тази цел на МКС ще се проведат серия тестове с водорасли спирулина.

Саманта Кристофорети е вторият гражданин на Италия, натоварен с честта да ръководи МКС след Лука Пармитано, който оглави орбиталната станция през 2019 г., поемайки щафетата от руския астронавт Алексей Овчинин. Новината за предстоящата мисия я превръща в идол и вдъхновение за кандидат-астронавтите и особено за жените сред тях, които биха желали да се присъединят към космическия отряд на ESA.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: