Растенията в борба с климатичните промени и резултатите от човешката дейност

Растенията в борба с климатичните промени и резултатите от човешката дейност Снимка: pixabay.com

Реакциите на растенията при стрес са все по-чест обект на научни изследвания, особено ако стресовите фактори са няколко

Точно върху такова двойно стресово въздействие е фокусирано най-новото изследване на международен научен екип от немските университети във Фрайбург и Карлсруе и университета в Лисабон, Португалия, пише сп. New Phythologist и публикува някои от откритията на учените.

В теренно проучване в парка Tapada Real в малкото португалско градче Vila Viçosa учените са изследвали възможностите на корковия дъб (Quercus suber) да се справи с два стресови фактора: екстремната суша и един инвазивен вид дребни цъфтящи тревисти растения (Cistus ladanifer). 

Изследването е много важно, тъй като и двата стресови фактора нарастват в световен мащаб и засягат все повече екосистеми и култури с промишлено значение. Със засилването на климатичните промени сушите стават все по-драматични и по-дълги, а интензивният транспорт позволява все по-лесно навлизането на чужди за дадено местообитание растителни видове, които в новата среда често се превръщат в инвазивни. И това засяга не само дивата природа, а и земеделието, респ., прехраната на хората и промишлените им дейности.

Откритията на учените са донякъде изненадващи. Според тях в екстремни условия двата стресови фактора взаимодействат по-динамично. През влажните години не са причинили значителни промени в развитието на корковия дъб,  докато в условията на суша двата стреса се засилват и се сблъскват. Друга изненада е, че при такъв двоен стрес корковият дъб се възстановява по-добре, отколкото се очаква след екстремна суша, тъй като инвазивният вид също търпи ударите ѝ и отслабвайки, може би помага на корковия дъб да преодолее недостига на хранителни вещества и вода при суша – поредно доказателство, че дори и предизвикано от човека, биоразнообразието е мощно средство в процеса на адаптация на растенията към климатичните промени.

Изследванията ще продължат в Португалия, за да помогнат за предприемането на по-целесъобразни мерки при укрепването на екосиситемите, горското стопанство и земеделието. Целта е да се извлекат правила за реакция в особено сушави години, което е основен въпрос за преодоляване на последствията от климатичните промени. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: