Пациент се възстановява добре след трансплантация на свински бъбрек

Пациент се възстановява добре след трансплантация на свински бъбрек Снимка: post-gazette.com

За да се намали рискът от отхвърляне на органа, животното-донор е било генетично модифицирано

Пред ВВС американските хирурзи наричат 62-годишния Рик Слейман "истински герой", Четиричасовата операция, извършена на 16 март, "бележи важен крайъгълен камък в стремежа да се осигурят достъпни органи за пациентите", се казва в изявление на Масачузетската многопрофилна болница.

Рик Слеймън живее на диализа 7 години, докато през 2018 г. в същата болница му трансплантират човешки бъбрек. Пет години по-късно обаче трансплантираният орган отказва и от май 2023 г. пациентът трябва да се върне на диализа. Процедурата обаче се задейства трудно, тъй като кръвоносните му съдове вече са преексплоатирани и според лекарите, перспективите на Рик Слейман не са добри. 

Научавайки за опцията с трансплантация на свински бъбрек, той казва, че е претеглил плюсовете и минусите и се решил на интервенцията не само за да му помогне, но и за да даде надеждана милионите хора, които се нуждаят от бъбречна трансплантация, за да оцелеят”.

Недостигът на органи за трансплантация е глобален проблем и перспективата за използването на животни е обещаваща. При тестови трансплантации свински бъбреци са били трансплантирани на хора в мозъчна смърт, а в последните години се проведоха и експериментални сърдечни трансплантации с донори прасета.

Животното, от което е взет бъбрекът на Рик Слейман е било генетично редактирано, като са му премахнати гени, които биха могли да представляват опасност за реципиента-човек, и са му добавени човешки гени за подобряване на съвместимостта. 

Рик Слейман скоро ще напусне болницата, но все още приема лекарства против отхвърляне. За момента не е ясно колко дълго ще функционира новият му бъбрек. От екипа, провел трансплантацията се надяват да навлязат в тази „неизследвана територия” и да предложат спасение на хората, страдащи от бъбречна недостатъчност. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: