Хампарцумян: Банковата тайна свършва до акционерите и управителите

Хампарцумян: Банковата тайна свършва до акционерите и управителите Снимка: Булбанк

Парадоксално е принципалът на ББР да не получава информация за състоянието ѝ, казва дългогодишният главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк

„Информацията в досиетата е защитена от банкова тайна, но тя свършва там, където е управителното тяло на Българската банка за развитие (ББР) и акционерите. Затова е парадоксално принципалът да не може да получи информация за състоянието й“, коментира пред БНР банкерът Левон Хампарцумян и подчерта, че основният продукт, който банките купуват и продават, е доверието.

Хампарцумян коментира разразиралата се криза в отношенията на служебния министър на икономиката Кирил Петков и управата на Банката за развитие. Директорите на държавната банка отказаха да дадат на министъра досиетата на 8 особено големи кредита, за които е отишъл половината от кредитния й портфейл. Скандалът стигна до БНБ, която заяви, че предприема целева надзорна проверка в ББР. 

Според Хампарцумян не е ясно дали тази съпротива е с цел да се пречи на служебния министър Кирил Петков, или да се скрие нещо. Второто е напълно възможно, защото „става дума за хора, които дават кредити по правила, които сами са си написали". Затова банкерът прогнозира, че в документацията е възможно и да няма формални пропуски.

„Не можем да кажем, че тези кредити са грешни, докато не видим за какво става дума", подчерта той, като използва определението „политически мотивирани кредити“.

„На политиците от 20 и няколко години им е отнета една много атрактивна играчка - това е печатницата за пари. Страната е във валутен борд. Един от начините да генерират безотчетни пари е през нещо като ББР, като биха могли да дават нещо като политически мотивирани кредити."

Банкерът беше категоричен, че ролята на БНБ не е да прави политически арбитраж.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: