Големите кредити в ББР са раздавани при изключително ниски лихви

Големите кредити в ББР са раздавани при изключително ниски лихви Снимка: offnews

Тази седмица икономическият министър Кирил Петков ще обяви нови мерки за финансова подкрепа на МСП

Тази седмица ще бъдат обявени новите мерки на Българската банка за развитие (ББР) за финансова подкрепа на малки и средни предприятия. За целта ще се използва останалият кредитен ресурс след раздаването на 1,7 млрд. лв. на 20 големи клиенти. Това обяви по БНР икономическият министър Кирил Петков, който е принципал на кредитната институция. 

Министърът съобщи още подробности по отпуснатите от банката близо 1 млрд. лв. за 8 кредита. 

„Одитният комитет ми даде информация, че в Търговския регистър се вижда, че две от фирмите от топ 8 на ББР са се финансирали на много по-добри лихвени условия от предишните им кредити. Разликата в лихвите е около 5%. „Техномаркет“ е получил кредит с лихва 2%, а преди ББР лихвата му е била 7%. При „Транспект“ виждаме вместо 9% от предишен техен кредит - 4%, или отново с 5% по-ниска лихва“, каза служебният министър.

Той разясни и механизма на отпускането на заемите – заявките за кредит се отправят към управителния съвет на банката, който взема решения и изпраща предложение към надзорния съвет за разрешаване. Това предложение обаче не е съпроводено с никаква обосновка, мотиви или друг вид документация за целесъобразността на заема, поясни министър Петков. Няма нито план за харченето на парите, нито за какво точно ще се използват, нито изискваните обезпечения на кредита. Предложенията за размера на лихвите също идват от управителния съвет без надлежна обосновка. 

„Банката е прекалено ликвидна. Въпросът е как се използват средствата, и то публични, от нашите и вашите данъци. Тази банка има ангажимент към обществото. Целта ѝ е да дава кредити на малки и средни предприятия, които не могат да се финансират от търговски банки, защото са прекалено иновативни, прекалено нови. Когато 1 млрд. лева от твоите пари се изхарчват, не е лошо да се загрижиш защо. Като принципал аз вече втора седмица се боря да видя къде са отишли 1 млрд. лева от парите на данъкоплатците“, заяви служебният министър на икономиката. 

За 2020 г. Банката за развитие е отчела 120 млн. лв. загуба, съобщи финансовият министър Асен Василев по бТВ.

Министър Петков обясни, че е подал необходимите документи в БНБ за смяна на стария надзорен съвет с нов. Припомняме, че бяха уволнени двама от членовете – Митко Симеонов и Велина Бурска, за техните постове са предложени Васил Щонов и Валентин Михов. Освобождаването на надзорниците и назначаването на новите членове трябва да стане с разрешението на БНБ. За целта обаче ББР трябва да внесе такса от 5 хил. лв., за отпускането на която управителният съвет на банката е създал големи проблеми, съобщи Петков. Поискани са били специални уверения за целесъобразността на използването на парите, допълни още той. 

Министър Кирил Петков посочи и две други „притеснителни места“, върху които е приоритетният фокус на работа - Държавната консолидационна компания и Българската агенция за застраховане

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: