Олимпийското село в Париж е проектирано без климатици

Олимпийското село в Париж е проектирано без климатици Снимка: sportandrightsalliance.org

От 26 юли до 11 август там ще се приютят 10 500 олимпийци и 4 400 параолимпийци

Организаторите на Париж 2024 се стремят да осъществят „най-екологичните олимпийски игри”като намалят въглеродните емисии от събитието повече от наполовина в сравнение с Лондон 2012 г. и Рио 2016 г. Кметът на френската столица Ан Идалго се надява олимпиадата да ускори зеления преход на града, за което се предприеха множество инициативи – коритото на Сена е почистено, а множество оживени парижки улици и булеварди вече са пешеходни зони..

Колкото до притесненията на спортистите, че няма да са във върховата си форма без климатици в базата им, Идалго казва, че мисли „за оцеляването на човечеството“ и успокои олимпийските делегации с аргумента, че олимпийското село е решено така, че да се възползва максимално от естествено охлаждане

Според синоптиците обаче, Париж е пред поредното лято с рекордни температури, както вещае и безпрецедентно топлото време през януари и февруари. Медиите често припомнят летния температурен рекорд от 2 август 2019 г., когато Meteo-France регистрира невероятните 42,6°С в града. Посочва се и проучване от май миналата година, което установи, че сред 854 големи европейски градове Париж е регистрирал най-много смъртни случаи, свързани с летните жеги.

Така че, решението в олимпийското село да не се инсталират климатици основателно предизвиква тревоги и дебати. За особено уязвими се смятат състезателите в маратона, тениса и плажния волейбол. Организаторите обаче казват, че са готови да посрещнат лятната гореща вълна: „Разработена е геотермална мрежа за захранване на сградите, като произведената енергия (68% от която възобновяема), ще осигури както отопление, така и охлаждане за спортистите, обслужващите офиси и бъдещите жилища, които ще бъдат построени в района след игрите”

ATHLETES' VILLAGE OF THE PARIS 2024 GAMES, L'ÎLE-SAINT-DENIS –  Petitdidierprioux Architectes
Олимпийското село в парижкия квартал Сен Дени, край Сена, снимка - petitdidierprioux.com

Взети са и други мерки, в т.ч. подходяща ориентация на сградите, защитни покрития, висококачествена изолация и дограма. Според организаторите, всички тези мерки ще поддържат температурата в сградите между 23°С и 26°С, дори навън да е 39°С. Ако това се окаже недостатъчно, на спортистите ще бъдат предоставени резервни решения – например, вентилатори.

Освен това, при екстремни температури, спортните събития могат бързо да се пренасочат към спортни зали, или да се проведат в по-ранен или по-късен час.

За някои делегации, в т.ч. Гърция, Ирландия и Австралия,  това обаче не е достатъчно, за да поддържа конкурентноспособността на спортистите, така че се готвят да снабдят своите отбори с преносими климатици

Организаторите не са против подобно решение, но казват, че ще предложат на желаещите списък с компании, които предоставят подобно оборудване под наем и работят с Paris 2024. Въпреки това, те са уверени, че „спортистите и техният обслужващ персонал ще се чувстват комфортно в селото и без климатици“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: