"И батериите им са дървени": в Швеция произвеждат акумулатори от дървесина

"И батериите им са дървени": в Швеция произвеждат акумулатори от дървесина Снимка: ecozid.com

Шведски учени изобретиха батерии от дърво

За съхранение на електроенергията те използват лигнин: сложен полимер, един от компонентите, отговорни за твърдостта на дървесината. За целта тънък слой от него се нанася върху фолио или пластмаса, съобщава Еuronews.

Лигнин съдържащите смеси остават под формата на отпадъци от производството на целулоза и хартия. Учени са се опитвали да използват лигнин за производството на гориво, различни видове медицински и козметични препарати, лепило - но все още не е изнамерен достатъчно евтин начин, поради което и много лигнин просто гние в ямите за отпадъци в предприятията. Смята се, че най-големите такива депа от отпадъчен лигнин се намират в страните от бившия СССР.

Вярно е, че той изобщо не е в чист вид - отделянето му е много скъпа и трудоемка задача. Но рециклирането на тези отпадъци в полза на енергетиката в Швеция се счита за отлична стъпка към "зелена икономика", още повече, че използваните батерии няма да са чак толкова вредни за природата.

През следващите години се очаква повишено търсене на батерии - предимно за електрическите автомобили. Вярно е, че за тези цели лигниновите батерии не са най-подходящите: те имат твърде малка плътност на заряда. Като опция, лигниновите батерии ще се предлагат за междинно съхранение на енергията в зарядните станции.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: