Наводнени и забравени – ще има ли нов живот за закритите въглищни мини

Наводнени и забравени – ще има ли нов живот за закритите въглищни мини Снимка: euronews.com

Според британската администрация по въгледобив, около една четвърт от жилищата в Обединеното кралство се намират над обширен лабиринт от стари минни галерии

След като десетилетия наред не се разработват, мините постепенно се наводняват. Затоплена от земята, тази вода предлага едно решение за добив на възобновяема енергия. Водата може да се изпомпва и използва за топлофициране на сгради в близките райони, пише Euronews.

С приблизително 2 милиарда кубически метра топла вода - колкото една четвърт от обема на езерото Лох Нес - геолозите смятат, че шахтите на британските рудници крият един от най-големите източници на чиста енергия, която от десетилетия стои неизползвана.

„Възстановяването на топлина от водата в изоставените рудници и въглищни мини е вълнуваща възможност за генериране на нисковъглеродно, сигурно отопление“, казва Гарет Фар, ръководител на отдела за отопление и иновации във въгледобивната администрация.

Използването на топлината от водата в мините има и допълнителното преимущество, че ще стимулира икономиките на някои от общностите, засегнати най-тежко от спирането на въгледобива. Друго предимство е, че затоплянето действа целогодишно, без да се влияе от сезоните.

Интерактивна карта на британската администрация по въгледобив показва, че колкото по-дълбоко стига водата в мините, толкова по-топла става. Температурите обикновено варират от 10 до 20°C, но на дълбочина от 1 км могат да достигнат и до 45°C  - като например в Йоркшир.

Разтваряйки подземните скали, тази вода често съдържа токсични съединения. Но като източник на топлина е ценен ресурс. Чрез сондажи затоплената вода ще бъде изведена на повърхността. След това ще премине през термопомпи и екстрактори, които я компресират, повишавайки силно температурата ѝ, преди да навлезе в разпределителите към отоплителните мрежи. След като топлината й се абсорбира там, водата може да се излее обратно в минната система, където отново ще се затопли.

Великобритания - класическа страна на въгледобива -  е започнала проучвания на възможността за отопление с вода от затворените мини. Геоенергийната обсерватория на Обединеното кралство (UKGEOS) в Глазгоу е една от ключовите изследователски станции.

„Данните от сондажите в Глазгоу ще помогнат на учените от цял ​​свят да разберат по-добре подземната и геотермалната енергия“, казва Алън Макдоналд от UKGEOS.

Обсерваторията в Глазгоу и друг проект в Чешир са част от инвестиция на Британското министерство на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия (BEIS) на стойност € 37 милиона. Средствата, отделени за това изследване, показват нарастващия интерес на британското правителството към използването на геотермалната енергия.

В Североизточна Англия вече подготвят експериментално топлофициране с вода от мините. Съветът на гр. Гейтсхед е готов да пусне в експлоатация своята 3MW топлинна мрежа с вода от мина по-късно тази година. Съвместно с Европейския фонд за регионално развитие, близкият район Тайнсайд е инвестирал в подобен проект € 9,2 милиона и до лятото на 2023 г. ще отоплява редица общински сгради с вода от мина, закрита през 30-те години на миналия век. 

„Това е само един пример как превръщаме нашето наследство от въгледобива в геоенергиен актив за по-екологично, по-устойчиво бъдеще“, казва Гарет Фар.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: