Унгария: геотермалната енергия - ключ към независимост от руския газ

Унгария: геотермалната енергия - ключ към независимост от руския газ Снимка: hippopx.com

При Виктор Орбан Унгария внася 65% от петрола от Русия и 80% от газа. Но в редица общини властите извършват реконструкция на отоплителната система и постепенно преминават от изкопаеми горива към геотермална енергия – достъпен и възобновяем ресурс.

Третият по големина град в Унгария, Сегед, вече разполага с най-голямата в Европейския съюз (и втората в Европа след Исландия) система за производство на геотермална енергия, съобщава Euronews.

В страната, традиционно силно зависима от вноса на руски газ, този проект е част от "зеления преход" на ЕС към възобновяеми енергийни източници и отговаря на стремежите на европейските правителства за по-голяма енергийна автономия.

В Сегед, намиращ се на 160 километра от столицата Будапеща, геотермалната система доставя топлина на домове, магазини и други сгради.

"Идеята е да се намали потреблението на газ наполовина. По този начин ние спестяваме милиони тонове газ и намаляваме емисиите на парникови газове с милиони тонове", казва геологът Тамаш Медеш, главен оперативен директор на местната компания за централизирано топлоснабдяване (Szetáv).

Къде в ЕС се произвежда най-много геотермална енергия?

Геотермалната енергия използва топлината на земната кора и се прилага за производство на електроенергия, отопление на сгради и в промишлени процеси.

В ЕС само шест държави произвеждат геотермална енергия, през 2023 г. те са генерирали общо 5 858 кВт/ч. Това е малко над 0,2% от общия обем на производство на електроенергия в блока, като над 90% от това производство се пада на Италия.

Картата по-долу е показано производството във всяка страна през 2023 г., изразено в мегават час (МВт/ч).

Проектът е стартиран от общината по предложение на компанията Szetáv, която модернизира старата газова система. Тя е построена в началото на 80-те години на миналия век.

„През зимата въздухът в Сегед е много замърсен. А най-големият източник на емисии на CO₂ в града е системата за централно отопление“, пояснява експертът. „Szetáv работи на природен газ вече 40 години. През последните 2-3 години ние трансформираме мрежата, работеща на газ, в геотермална.“

Новата мрежа от 27 сондажа, 16 топлинни станции и 250 километра разпределителни тръби използва топлинната енергия изпод краката на своите потребители и я преобразува в пара. За да направят това, на инженерите им се налага да пробиват кладенци, за да "се доберат" до топлината от недрата на Земята.

"Геотермалната вода е природна подземна вода, която се нагрява от самата планета. Тя поглъща топлината на своята геоложка зона. Ние я извличаме от водоносните геоложки слоеве и след това тази вода може да се използва за най-различни цели", казва Тамаш Ежиаш, ръководител на проекта, MedWater Ltd.

Геотермалната система на стойност около 70 милиона евро, 23 милиона от които са отпуснати като част от Европейската политика за сближаване, осигурява отопление и гореща вода на повече от 27 000 домакинства и повече от 400 градски обекта – това е около половината от град Сегед.

Ако планът за намаляване на потреблението на газ наполовина бъде реализиран, отоплителната компания очаква да намали емисиите на  CO₂ с повече от 30 000 тона годишно.

За Габриела, местна жителка, нищо не се е променило – батериите на радиаторите и водата в крана са толкова горещи, колкото и преди.

"Нямаше нужда от никакви ремонти или преустройства нито в апартамента ни, нито в лока. Представител на Сдружението на собствениците на жилища ни съобщи, че ще има сондажи, но ние не забелязахме нищо", казва тя.

Според експерти "сегедският модел" може да бъде приложен в много други градове, тъй като около една четвърт от населението на ЕС живее в райони с достатъчно геотермални ресурси.

Проектът може също така да позволи на Унгария и Европейския съюз да диверсифицират енергийните си източници и да намалят зависимостта си от вноса на руски газ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: