Създадоха „дишаща" батерия на основата на реакция на желязото и въздуха

Създадоха „дишаща" батерия на основата на реакция на желязото и въздуха Снимка: hightech.fm

Американски стартъп създаде желязно-въздушна батерия за продължително запазване на енергията

Стартъп от Масачузетс (САЩ) създаде батерия на основата на желязо, тя може да работи 150 часа, съобщи интернет порталът dailymail.co.uk. Батерията получава кислород, когато се разрежда, и го отдава при зареждане.

В основата на работата й стои химическа реакция, при която желязото се превръща в ръжда и се възстановява. Батериите използват възстановяващо окислителна реакция с използване на желязо, при която в присъствието на кислород желязото се превръща в ръжда или се окислява и по време на химичната реакция отдава енергия, а по време на възстановяване отделя кислород и възстановява желязото от оксида, при което се натрупва енергия.

Такъв тип батерия се зарежда за няколко дни, но отдава енергия в течение на 100-150 часа. 

Както отбелязват ръководителите на стартъпа, един блок на батерията ще съдържа 20 клетки. Цената за 1 кВт/ч ще бъде $ 6 за всяка клетка и не повече от $ 20 за 1 кВт/ч за целия блок. Това е от 4 до 10 пъти по-евтино, отколкото в случаите с литиевите батерии.

Новата батерия ще намери приложение в стационарните системи за съхранение на енергията, а така също ще спомогне за внедряването на възобновяемата енергетика.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: