Нов поглед към добива на геотермална енергия

Нов поглед към добива на геотермална енергия Снимка: sea.mashable.com

В условията на глобална енергийна криза и търсене на решения за енергодобив от възобновяеми източници, американска енергийна компания предлага дързък проект.

Quaise, научно-практическа структура към Масачузетския технологичен институт (MIT), иска да сондира дълбоко в земната кора, за да получи достъп до най-големия и неизползван енергиен източник на планетата – геотермалната енергия. 

Накратко, компанията има за цел да се доближи до центъра на Земята чрез комбиниране на традиционните методи за сондиране с използването на мощна технология за милиметрови електромагнитни вълни, така че да взриви контролиран участък от непробиваеми досега скали под земната повърхност, обясняват учените пред thinkgeoenergy.com. 

Според компанията, тази комбинирана технология ще позволи толкова дълбок сондаж, че ще достигне до земни пласвоте с температури около 500 °C, повече от достатъчно, за да се увеличи радикално ефективността на добива на геотермална енергия – практически неизчерпаем енергиен ресурс.

Плановете на авангардните енергетици са да свържат с така сондирания кладенец съществуващи топлоелектрически централи, чиито турбини да се задвижат от създадената пара, без повече грижи за недостиг на изкопаеми горива, нарастващи цени на природния газ, недостатъчно вятър или слънчева светлина или пък отделяне на парникови газове. 

Това преобразуване може да се извърши в изненадващо кратко време, обясняват Quaise. Комбинацията на традиционни ротационни сондажни инструменти с технологията на милиметрови електромагнитни вълни, би позволила за 100 дни да се сондира кладенец с дълбочина от 20 км, преминаващ дори през най-твърди и горещи пластове, като ги стопява и изпарява. 

Учените са се погрижили и за безопасността на своята апаратура, като са предвидили в изчисленията си такъв диаметър за пробиваните кладенци, който да не допуска избиване на магма над земната повърхност и практически да предотвратява процес за изкуствено възникване на вулкан.

От стартирането си през 2020 г., компанията е събрала $ 63 милиона и първата ѝ цел е да осъществи до две години полево изпитание на проекта си. Ако всичко върви по план, Quaise иска да пусне в експлоатация първата функционираща система до 2026 г. и след това да започне да поема стари въглищни централи, за да ги превърне в парни, захранвани от този неизчерпаем източник на възобновяема енергия

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: