Европейският парламент официално одобри Фонда за справедлив преход

Европейският парламент официално одобри Фонда за справедлив преход


Фондът за справедлив преход беше официално одобрен от Европейския парламент. Той е първият стълб на Механизма за справедлив преход, ключов инструмент за подпомагане на регионите, промишлените сектори и работниците, които се очаква да се сблъскат с най-големите предизвикателства във връзка с прилагането на Европейския зелен пакт. Преди той да стане правен факт предстои държавите членки на съюза също да потвърдят подкрепата си за създаването му през юни, но това е само формалност и няма да доведе до промени, съобщава Euractiv.  

Фондът е на стойност 17,5 милиарда евро и включва средства от бюджета на ЕС, както и от парите, предвидени за възстановяване от пандемията. Той е предназначен да подкрепи най-засегнатите области за прозводство на въглища, торф, шистов газ и петрол, както и други сектори с вредни емисии. Тези производства ще бъдат заменени с нисковъглеродни индустрии, създавайки нови работни места. Средствата от този фонд не могат да бъдат изразходвани за ядрена енергия или изкопаеми горива. Трансформацията е считана за ключова в постигането на целта на ЕС за премахване на емисиите на парникови газове до 2050 г.  

Гласуването беше важна стъпка към гарантирането на социално справедлив преход към климатична неутралност и осигуряването на ново бъдеще на въглищните региони, заяви баварският евродепутат Хенрике Хан, докладчик по становището на икономическата комисия за фонда. 

Полша ще получи най-голям дял от фонда, тъй като в страната работят над половината от заетите във въгледобивната промишленост в Европа – около 230 000 души. Следват Германия и Румъния, а България заема пето място по размер на финансиране от ФСП с 1,3 млрд. евро. Страната разчита на финансиране за три региона, свързани с добива на въглища и производството на електроенергия от изкопаеми горива - Перник, Кюстендил и Стара Загора. Трите въглищни региона ще бъдат обект на целенасочени инвестиции, за да може да се адаптират спрямо европейските екологични изисквания. 

За да получат достъп до парите, регионите трябва да представят подробни планове за това, как възнамеряват да управляват затварянето на мини и преквалифицирането на работници. От обхвата на фонда са изключени изгаряне на отпадъци, строителство и извеждане от експлоатация на атомни централи, дейности, свързани с тютюневи изделия, и инвестиции, свързани с изкопаемите горива.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: