Унгария е под заплаха за замразяване на европейски средства

Унгария е под заплаха за замразяване на европейски средства

Държавите членки имат срок до 19 декември да гласуват с квалифицирано мнозинство

Реформите, инициирани от Виктор Орбан, няма да са достатъчни: Европейската комисия препоръча днес замразяването на повече от 7,5 милиарда евро европейски средства, предназначени за Унгария, в отговор на проблемите с корупцията  в страната.

Европейската изпълнителна власт най-накрая избра да застане твърдо срещу националистическия лидер – въпреки „изнудването“, в което последният е обвинен - Будапеща блокира общия план за помощ от 18 милиарда евро за Украйна и данъчния минимум върху печалбите на мултинационалните компании.

Унгария, която отрича всякаква връзка между тези блокади и въпроса за европейските фондове, се противопоставя също на нови санкции срещу Русия, с която поддържа връзки, и остава единствената страна от НАТО заедно с Турция, която не е ратифицирала присъединяването към този съюз на Швеция и Финландия.

Под натиска на Европейския парламент, Европейската комисия предложи на държавите-членки, които трябва да вземат решение до 19 декември, да спрат 7,5 милиарда евро кохезионни фондове, които трябваше да бъдат изплатени на Унгария като част от бюджета на ЕС за 2021-2027 г.

През април срещу Унгария беше стартирана първата за ЕС т.нар. процедура за „условност“, предназначена да защити европейския бюджет от атаки срещу върховенството на закона, по-конкретно поради „систематични нередности при възлагането на обществени поръчки“, и „провали“ по отношение на съдебните процедури и борбата с корупцията.

Перспективата да бъде лишена от средства накара Унгария да предприеме 17 мерки, за да отговори на опасенията на Брюксел, включително създаването на „независим орган“, който да контролира по-добре използването на фондовете на ЕС, за които се подозира, че обогатяват близки на Виктор Орбан.

Но Комисията счита, че реформите не са били проведени задоволително до крайния срок – 19 ноември. Европейската изпълнителна власт постави този краен срок през септември, за да предложи на Унгария шанс да избегне замразяването на 7,5 милиарда евро (около 20% от европейските средства, които трябва да получи през програмния период 2021-2027 г.).

Топката е в полето на държавите-членки

Европейският изпълнителен орган също реши да утвърди плана за възстановяване на Унгария след Covid (5,8 милиарда евро), но като приложи 27 условия, които включват 17-те антикорупционни мерки, както и реформи за подобряване на независимостта на съдебната система.

„Няма да има изплащане на средства, докато тези основни условия не бъдат надлежно изпълнени“, каза изпълнителният вицепрезидент на Комисията Валдис Домбровскис на пресконференция. Европейската комисия, която доскоро подкрепяше по-скоро помирителен подход към Унгария, като подчертаваше напредъка, постигнат от страната, най-накрая втвърди позицията си.

Според няколко европейски източника, решаващо е било влиянието на евродепутатите, които се събраха на пленарна сесия миналата седмица и до голяма степен бяха за твърдост срещу Орбан. Дори беше спомената възможността за вот на недоверие от Комисията в случай на размразяване на средства, по-конкретно от групата Renew Europe (центристи). 

Унгарският преговарящ Тибор Наврачич осъди във вторник този „огромен политически натиск“ от Европейския парламент.

Година и половина преди изборите за Европейски парламент много евродепутати са склонни да водят кампания в защита на върховенството на закона в лицето на антидемократичните ексцесии в ЕС.

Остава да видим дали тази твърда линия ще бъде следвана от държавите-членки, които трябва да вземат решението си с квалифицирано мнозинство (15 държави от 27, представляващи поне 65% от общото население на ЕС).

Среща на министрите на икономиката и финансите е насрочена за 6 декември. Ако скандинавските страни и Бенелюкс са традиционно придирчиви по въпросите за върховенството на закона и борбата с корупцията, много страни от Източна и Южна Европа може да са по-несклонни да замразяват средства.

Унгария, която е в плен на галопираща инфлация и национална валута (форинт) в свободно падане, има крещяща нужда от тези пари и нейното правителство може да използва всички възможни средства за защита срещу тази мярка, особено пред правосъдието на ЕС. Може също да поиска въпросът да бъде решен на следващата среща на върха на лидерите, насрочена за 15-16 декември.

www.lesoir.be

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: