Спира финансирането на въглищни проекти, решиха страните от Г-7

Спира финансирането на въглищни проекти, решиха страните от Г-7

Министрите на околната среда на Голямата седморка публикуваха комюнике „за климата и околната среда“

Страните от групата Г-7 се съгласиха да прекратят международното финансиране на въглищни проекти през тази година - ход, приветстван от екоактивистите. Министрите на околната среда на Голямата седморка  (Великобритания, Германия, Италия, САЩ, Франция, Япония, Канада) публикуваха комюнике „за климата и околната среда“, в което потвърждават ангажимента си за преход към икономика с нулев въглероден отпечатък. Страните потвърждават също така и задължението си за съгласуване на международното финансиране с целите на Парижкото споразумение. 

„Подчертаваме решимостта си да поставим климата, биологичното разнообразие и околната среда в основата на нашите стратегии и инвестиции за възстановяване от COVID-19. По този начин ще трансформираме нашите икономики, за да насърчим устойчивото развитие, да осигурим достойни зелени работни места“, се казва в комюникето. 

Изявлението призовава за прекратяване на международната подкрепа за „неотслабващото“ производство на термални въглища тази година - въглища, при които емисиите не се улавят. Алиансът също така обещава постепенно да отмени държавната подкрепа за енергията от изкопаеми горива в международен план, с ограничени изключения. Групата обещава да спре „неефективните субсидии за изкопаеми горива“ до 2025 г., както и да подкрепи разпространението на технологии, които ще подпомогнат прехода към зелена икономика без изкопаеми горива до 2030-те години, се казва в комюникето.  

„Що се отнася до финансите, Г-7 потвърди целта да мобилизира 100 млрд. долара годишно до 2025 г., като се съгласи да увеличи финансирането за климата и средствата, насочени към проекти в защита на уязвимите хора, които вече усещат последиците от климатичните изменения“, заяви Алок Шарма, президент на срещата на върха по климата. 

Производството на електроенергия, базирано на въглища, без улавяне на въглерода е несъвместимо с целите на Парижкото споразумение, категорични са министрите, като добавят, че международните инвестиции в енергетика, базирана на въглища, трябва да бъдат спрени незабавно. Министрите призовават и другите големи икономики да предприемат такива действия.  

Според изчисленията на Международния валутен фонд годишните субсидии за изкопаеми горива са оценени на 5,2 трилиона долара през 2017 г., което се равнява на 6,5% от световната икономика. 

Изявлението идва само дни след като Международната агенция по енергетика заяви, че е необходимо незабавно спиране на всяко ново разработване на находища на нефт, газ и въглища, за да се постигнат целите, набелязани в Париж.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: