По-малко евросредства за Полша и Унгария наложи европейският съд

По-малко евросредства за Полша и Унгария наложи европейският съд Снимка: brinknews.com

Днес Съдът на ЕС одобри ограничителния механизъм с цел да се регламентира достъпа до европейско финансиране на страни-членки, които не зачитат върховенството на закона

Действието на мярката обаче ще се прилага само при опасност за изпълнението на целите на европейското финансиране. 

На срещата на върха през юли 2020 г. държавните и правителствените ръководители на двадесет и седемте страни-членки на ЕС разработиха нов механизъм за прекратяване на потока от европейски средства към страни, незачитащи върховенството на закона. Мярката обхваща и новия фонд на ЕС за възстановяване след опустошенията от коронавируса. 

Инициативата за новия контролен механиизъм беше инициирана именно по повод действия на Полша и Унгария, които ЕК интерпретира като незачитане на върховенството на закона и определи като противоречащи на общите европейски цели и ценности. Двете страни блокираха приемането на ограничаващия механизъм, което изискваше пълно съгласие и подадоха жалби срещу него, които днес бяха отхвърлени и мярката беше ратифицирана.

Европейските институции предварително задвижиха блокиращи процедури към Полша и Унгария, за да могат да задържат европейските средства, ако Варшава не изпълни изискванията на Съда на ЕС, които разпореждат страната да затвори своя каменовъглена мина и да промени дисциплинарния режим на съдиите в правосъдната си система. Противоречията с Унгария са резултат от несъответствието на някои принципи в миграционната, семейната и социалната политика на страната с тези на ЕС.

Анализатори отбелязват, че одобреното обвързване на европейското финансиране със спазването на европейските закони може да задълбочи различията между страните членки в условията на международно напрежение и риск от война, чието решаване изисква максимално единство на Европейския съюз.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: