Разкриха международна мрежа за измами с европейски средства

Разкриха международна мрежа за измами с европейски средства Снимка: firstpost.com

Полицията в Италия, Австрия, Румъния и Словакия извърши 22 ареста, като 8 от заподозрените са задържани, останалите 14 остават под домашен арест

Групата е обвинена, че от 2021 г. до 2023 г. е присвоила € 600 милиона от италианския фонд за възстановяване от Covid, пише ВВС. Според Европейската прокуратура (EPPO), престъпниците са създали фалшиви компании, за да си осигурят милиони безвъзмездни средства по Механизма за възстановяване и устойчивост (RRF) на ЕС и фонда, предназначен за Италия. Кухите фирми са подавали фалшиви корпоративни баланси, за да покажат, че бизнесът им отговаря на изискванията за финансиране.

Залавянето им е част от мащабно международно разследване, ръководено от EPPO във Венеция и осъществено с участието на полицейски сили  от цяла Европа Конфискувани са часовници Rolex, бижута Cartier и злато,  спортни коли, включително Lamborghini Urus, Porsche Panamera и Audi Q8, големи количества криптовалута, луксозни апартаменти и вили. 

Всъщност компаниите „са създадени само за да мамят европейския данъкоплатец“, казва заместник-главният европейски прокурор Андрес Ритер. Предполагаемата престъпна организация е използвала „напреднали технологии“, включително частни виртуални мрежи, чуждестранни облачни сървъри и софтуер за изкуствен интелект, се казва в доклад на EPPO.

Заподозрените са прехвърляли получените от Италия средства в банкови сметки в Австрия, Румъния и Словакия. Твърди се, че престъпната група е осъществявала измамите си с помощта на армия нотариуси и счетоводители, един от които вече е  лишен от правото да практикува. 

Механизмът за възстановяване и устойчивост на ЕС беше създаден през 2021 г., за да разпредели € 723,8 милиарда в целия блок, след като пандемията от Covid разруши бизнеса по целия свят. Италия е най-големият бенефициент на фонда. Според годишния доклад на Европейската прокуратура за 2023 г., в момента се водят 1 927 текущи разследвания за измами с европейски средства на стойност € 19.2 милиарда. Над 200 от разследванията са за "ковид-измами" с проекти за безвъзмездно финансиране  от ЕС с привидна цел възстановяване след пандемията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: