Германия задели 40 млрд. евро за въглищните си региони

Германия задели 40 млрд. евро за въглищните си региони

Справедливото разпределение на средствата ще се осигури от специална координационна комисия.

Последните въглищни централи в Германия ще бъдат закрити до 2038 г. в съответствие със „Зелената сделка”, която изисква икономиката на ЕС да стане неутрална за климатичните промени до 2050 г. За да се преориентират икономически регионите, които приоритетно се занимават с въгледобив, въглищните централи трябва да бъдат заменени с алтернативни производства, за да се осигури поминъкът на жителите. За тази цел в страната ще бъдат разпределени 40 млрд. евро структурна помощ. 


Справедливото разпределение на средствата ще се осигури от специална координационна комисия, съставена от представители на федералното правителство и на въгледобивните провинции Саксония, Саксония-Анхалт, Бранденбург и Северен Рейн-Вестфалия. Законът за структурните промени предвижда до 2038 г. да бъдат предоставени общо 26 млрд. евро под формата на федерални програми, като провинциите ще получат още 14 млрд. евро за собствени инвестиции

Средствата, които ще получат провинциите в преходния период, са предназначени за изграждане на инфраструктура и за създаване на нови компании и работни места. Очаква се провинциите да се преориентират към високотехнологични производства, включително нови изследователски институции, като например Институт за проучване на самолетни двигатели с ниски емисии в Котбус, където германското правителството планира да създаде 500 нови работни места и да финансира 4 лаборатории.

Първите мощности на лигнитни и твърди въглища ще бъдат изключени от мрежата преди края на годината, в съответствие с германския закон за спиране на използването на въглища. За 2020 и 2021 г. са заделени 2 млрд. евро
Вече има списък с 80 проекта, посочи на пресконференция държавният секретар на Министерството на икономиката на Германия Улрих Нусбаум. Германското правителство си запазва правото да провери през 2026, 2029 и 2032 г. ползите и негативите от поетапното спиране на въглищните тецове, вкл. цените на тока и ползите за климата.

Законопроектът предвижда обезщетение и за енергийните компании, които до 2038 г. ще трябва да затворят тецовете си, което предизвика острата критика на опозиционните Зелени, които гласуваха против. „Законът предвижда обезщетения, които на практика ще продължат живота на въглищните централи, а не това е целта", коментира Мартин Кайзер от Грийнпийс.

През юли Европейската сметна палата предупреди в изявление, че критериите за разходите по Фонда за справедлив преход не са достатъчно строги. Без ясни критерии съществува риск „нужната структурна промяна да не се осъществи и преходът към зелена икономика да трябва да бъде финансиран отново”, предупредиха одиторите на ЕС.

Германия ще бъде вторият най-голям бенефициент на фонда след Полша. Според първоначалното бюджетно предложение на Европейската комисия, публикувано през януари, Фондът за справедлив преход трябваше да включва 7,5 млрд. евро, от които Германия щеше да получи 877 милиона. В момента на територията на страната се добиват само кафяви въглища в открити мини и кариери. Все още обаче хиляди хора са ангажирани във въгледобивната индустрия.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: