Служебният министър на финансите с трима нови заместници

Служебният министър на финансите с трима нови заместници Снимка: МФ

Асен Василев представи екипа си и основните приоритети на приходните агенции

Трима нови заместници ще има служебният министър на финансите Асен Василев, който днес представи екипа си, както и главните задачи за решаване пред ведомството. Заместник-министърът на финансите по бюджета е Виолета Лорер, която идва от частния IT сектор. Тя е била зам.-финансов министър и при предишния кабинет на Асен Василев, когато той бе министър на икономиката, енергетиката и туризма при Марин Райков. За европейските средства и Плана за възстановяване ще отговаря Ваня Стойнева. Моника Димитрова-Бийчър ще има задачи в областта на присъединяването на страната ни към еврозоната, одита на евросредствата, както и подготовка на програмата за дълговата политика на МФ. 

От днес изпълнителен директор на Националната агенция за приходите е Румен Спецов вместо Галя Димитрова, а като директор на Агенция „Митници“ Павел Тонев сменя Георги Костов. 

Министър Василев съобщи, че приоритетите пред новото ръководство на приходните администрации ще са увеличаване на събираемостта на приходите с особен фокус върху големите данъкоплатци. Амбицията на новия екип е да бъде премахнат терорът върху малките данъкоплатци, както и върху фирмите и подизпълнителите им, които потребяват публичен ресурс. Финансовият министър съобщи данни за периода 2017-2020 г., според които само 55% от начислените ревизионни актове на НАП са събрани. Начислени са 4 029 846 000 лв. вземания с ревизии, а са събрани 2 252 379 000 лв. 

Министърът анонсира, че в следващите два месеца ще има проверки на фирми с големи касови наличности и такива, които системно теглят големи суми пари. Ще се проверява дали касовите наличности са в касите, както и защо се налагат такива тегления, защото „всички фирми, които имат такъв тип поведение, влизат в рискова група“, убеден е министър Василев. 

Сред приоритетите пред Агенция „Митници“ ще бъде докладът на ОЛАФ за нанесени сериозни щети на европейския бюджет. Освен това вчера в МФ е получено писмо за 55 млн. евро за евентуално възстановяване в европейския бюджет.

Министерството ще работи усилено по актуализация на дълговата политика за следващите месеци, съобщи още министър Василев.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: