В тази европейска страна няма нито една жена министър

В тази европейска страна няма нито една жена министър Снимка: https://pixabay.com/

Унгария е единствената страна в Европейския съюз, в която няма нито една жена министър

Това се случи след като Юдит Варга официално подаде оставка.

Варга, която обяви оставката си в края на юни, за да ръководи кампанията на управляващата партия Фидес на парламентарните избори за ЕС през юни 2024 г., е министър на правосъдието от 2019 г.

Тя ще бъде заменена от Бенце Тусон, като по този начин всички 14 министерски поста в Унгария сега се заемат от мъже.

Еuronews анализира състава на правителствата на 27 страни от ЕС към 1 август и установи, че жените заемат малко над 33% от министерските постове във всички страни от общността.

Като се изключат министър-председателите (ако не са държавен глава), заместник-министрите и държавните секретари, най-гоемият брой е във Финландия, където жените съставляват две трети от новия десен кабинет.

В пет други държави-членки на ЕС,  50% или повече  жени ръководят министерства. Това са Нидерландия, Испания, Белгия, Португалия и Австрия.

Съставът на нидерландското и испанското правителство обаче се очаква да се промени в близко бъдеще. Нидерландия трябва да проведе предсрочни избори през ноември, след като правителството на премиера Марк Рюте се разпадна миналия месец. В същото време слабите изборни резултати в Испания в края на юли се очаква да доведат до седмици на политическа безизходица, тъй като дясната Народна партия и действащата Социалистическа партия се борят да намерят коалиционни партньори.

Страните, близки до паритета, са Швеция, Германия и Франция.

В същото време в Малта, Чехия и Полша делът на жените министри е под 15% - те са в дъното на класацията заедно с Унгария.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: