Рекордно количество наркотици за страната заловиха финландските митници

Рекордно количество наркотици за страната заловиха финландските митници Снимка: dailyfinland.fi

Пред очакваната рецесия в Европа наркобизнесът се опитва да разшири пазарите си.

В сравнение с други европейски държави Финландия е по-слабо засегната от трафика на наркотици и се опитва да контролира и легаизира до възможния предел употребата на т.нар. "мека дрога". Според финландските митници обаче, напоследък определено се наблюдава оживление в контрабандния внос на забранени вещества. 

След като в края на миналата седмица конфискува наркотици на стойност € 1 634 000, плюс множество огнестрелни оръжия, митническата полиция е установила, че в страната действа престъпна организация за внос и разпространение на амфетамини, екстази и кокаин

Това е втори удар на финландските митници срещу незаконния внос на наркотици, след като през март тази година бяха заловени над 46 килограма амфетамини и оборудване за извличането им, плюс още нелицензирани огнестрелни оръжия.

„Част от амфетамините са били внесени във Финландия като петрол и след това са били извлечени. Предварителното разследване показва, че вносът е осъществен чрез пощенския трафик”, съобщават от следствието. 

Основен заподозрян в организацията е белгийски гражданин, но във веригата участват и финландци, и други чуждестранни лица. До момента във Финландия са задържани 10 души. 

Предварителното разследване ще приключи този месец и случаят ще бъде предаден на прокуратурата на Южна Финландия. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: