Рекорден наркотрафик: Над 100 тона кокаин са заловени в Антверпен само за година

Рекорден наркотрафик: Над 100 тона кокаин са заловени в Антверпен само за година Снимка: erasmusmagazine.nl

Наркотиците са заловени и конфискувани миналата година на белгийското пристанище

През последните десет години порт Ротердам редовно чупи рекорди по количество открит и заловен кокаин - през 2021 г. общо 89,5 тона, т.е., с 30% повече в сравнение с 2020 г. Към средата на октомври миналата година общият обем на задържаните наркотици възлизаше на 71,62 тона след стотици проверени товари. През последното тримесечие на 2022 г. обаче, конфискациите удариха рекорда от над 100 тона кокаин, заловен преди почивните дни за Коледа и Нова година, когато употребата на наркотици традиционно нараства, пише Euronews, позовавайки се на говорител на белгийските митници.

Антверпен и близкият Ротердам в Нидерландия са основните морски портове за внос на кокаин от Латинска Америка към Европа. Най-често наркотикът се крие в контейнери с плодове. Някои от пратките в пристанище Ротердам са съдържали по около три тона кокаин, докато конфискуваните към средата на октомври два контейнера от Суринам са съдържли общо шест тона бял прах. 

Властите обаче изчисляват, че въпреки конфискациите, използването на кучета и скенери за товарни контейнери, митниците прихващат едва около 10% от общата контрабанда на наркотици през Антверпен, като се има предвид, че пристанището се обслужва от 180 000 служители, които ежедневно трябва да обработят над стотици контейнери, образуващи понякога 40 километрови опашки. 

Port of Antwerp posts strong container figures in Q1 - GLA
Пристанището на Антверпен, снимка - https://globallogisticsassociates.org

Според двама криминалисти, работили на антверпенското пристанище под прикритие, „за престъпната дейност на пристанището не може да се говори отделно от проблемите на самия град”. Така е и според властите. Те смятат, че наркотиците са причина за нарастващите случаи на насилие и престъпност в Антверпен. Кметът Барт де Вевер обяви за „уреждане на сметки” между наркобандите и трагичния случай от началото на седмицата, когато при стрелба по къща загина 11 годишно момиче.

Прокуроратурата в Антверпен казва, че през последните пет години са регистрирали повече от 200 случая на насилие, свързани с контрабанда на наркотици, в т.ч. смъртни заплахи, огнестрелни нападения и хвърляне на взривни устройства в жилищни сгради.

Според говорителя на пристанищните митнически власти, кокаинът продължава да "поглъща Антверпен". Заловените наркотици са толкова много, че служителите на реда се опасяват от недостатъчния капацитет за унищожаването им. Това наложи и допълнителни мерки за сигурност на местата за съхранение, но въпреки това според митниците, складовете не са достатъчно обезопасени, за да възпрат престъпниците при вероятните нападения и опити за кражба на наркотиците.

Белгия остава основна входна точка за вноса за кокаин в Европа, изпреварвайки  Испания и Нидерландия. Задържаните пратки показват и петте най-големи износителки на кокаин за Стария континент – Панама, Еквадор, Парагвай, Колумбия и Бразилия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: