Три министерства пращат на безплатна почивка деца и учители

Три министерства пращат на безплатна почивка деца и учители Снимка: pixabay.com

С 15 млн. лева 30 хиляди ученици и преподаватели ще ползват за седмица празните хотели в подкрепа на туризма

Министерствата на финансите, на туризма и на образованието обединяват усилията си в полза на учители и ученици. С пари от централния бюджет ведомствата ще дадат възможност на 30 хил. деца и преподаватели да почиват на българското море и планини. На брифинг тримата министри - Асен Василев, Николай Денков и Стела Балтова, обявиха програма, която хем да вдигне заетостта в туризма като нощувки, а в същото време да има и силен социален ефект, обясни финансовият министър Асен Василев. Програмата се казва „Отново заедно" и ще бъде финансирана с 15 млн. лева. 500 лева е пакетът за всеки участник - дете или придружаващ учител. Пътуванията ще започнат след края на учебната година, която приключва официално на 23 юни за 1. до 3. клас и на 30 юни за 4. до 11. клас.

За участие в „Отново заедно" ще могат да кандидатстват всички 2258 държавни и общински училища. Всяко от тях ще има възможност да включи до 70 деца, подбрани по преценка на педагогическия персонал и със съгласието на родителите. Заявките ще бъдат удовлетворявани по реда на постъпването им до изчерпване на лимита на програмата.

МОН ще започне да приема кандидатури веднага след като националната програма бъде приета от кабинета. Очаква се това да стане най-късно в началото на юли. Още преди това училищата ще получат конкретни указания, които ще им помогнат да се подготвят навреме.

„В продължение на една седмица ще могат безплатно да летуват, за да могат да си отдъхнат след тази тежка година, в същото време помагайки на туристическия бизнес", посочи Николай Денков.

Стела Балтова уточни, че ще бъдат подготвени туристически пакети и децата ще могат както да бъдат застраховани и придвижени до местата за настаняване, така да бъде поето и тяхното изхранване по време на престоя.

За педагогическите специалисти пък правителството подготвя отделна програма, която ще бъде финализирана през следващите две седмици - за профилактика и рехабилитация. Държавата отделя 400 хил. лв., за да могат учителите безплатно да минат на профилактични прегледи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: